Erişilebilirlik

Bush İyimser


Başkan Bush dün gece Ortadoğu Barış konferansına katılanlar için verilen yemekte, amacın İsrail ve Filistinlilerin, demokratik ülkeler olarak barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamaları olduğunu belirtti. Bush bu hedefe ulaşmak için zor uzlaşmalara ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Dün akşamki yemek Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından verildi.

Başkan Bush, dün ayrıca Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile ayrı ayrı görüştü. Başkan bu görüşmelerin ardından, İsrail ve Filistinliler arasında barışın gerçekleşmesi konusunda iyimser olduğunu açıkladı.

Olmert, konferansın taraflar arasında ciddi görüşme süreci başlatacağı umudunu dile getirdi.

Abbas da, konferansın İsrail’le barış anlaşmasıyla sonuçlanacak görüşmeleri başlatması yönünde, Filistinlilerin büyük umutlar taşıdığını kaydetti.

Bush, bugün Washington yakınlarındaki Annapolis kentinde düzenlenecek Orta Doğu Barış Konferansı çerçevesinde Abbas ve Olmert ile üçlü görüşme yapacak.

Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, konferansın İsrailliler ve Filistinliler arasında ‘müzakere aşamasına geçme fırsatı yaratacağını’ söyledi.

Ortadoğu konferansına 50 ülke ve kuruluş katılıyor.

Amerika, Rusya, Avrupa Birliği ve BM tarafından desteklenen konferansta İsrail, uzun bir aradan sonra ilk kez 16 Arap ülkesinin temsilcileriyle biraraya gelecek. Konferansta İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan ve Suriye ile Arap Birliği de temsil ediliyor.

Bush, Olmert ve Abbas'la Görüştü

Ortadoğu Barış Görüşmeleri, Annapolis Konferansının açılışından önce, dün, Beyaz Saray’da başladı. Başkban Bush, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la görüştü.

Bush, Olmert’le birlikte, gazetecilere kısa bir açıklama yaptı: “Sayın Olmert, sizinle, ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la görüşmelerimizi sürdürmek istiyorum. Ben umutluyum. Siz de umutlusunuz. Cesaretini takdir ediyorum.”

Beyaz Saray’a göre, İsrail ve Filistin’deki liderler, Ortadoğu Barış Sürecine ilişkin zorlukları aşma konusunda kararlı. Annapolis’teki konferansın zamanlaması da bununla ilgili... Beyaz Saray yetkilileri, Annapolis’teki konferansta müzakere sürecinin yeniden canlandırılmasının ve uluslararası toplumun bu sürece destek vermesinin hedeflendiğini belirtiyor.

İsrail Başbakanı Olmert, çok sayıda heyetin konferansa katılmasının önemine işaret etti: “Bu sefer farklı olacak. Çünkü katılım çok yüksek. Bu sayede Filistinlilerle müzakere sürecinin ciddi bir şekilde başlayacağı konusunda iyimserim. Bu elbette iki taraflı bir süreç. Ancak, uluslar arası toplumun desteği çok önemli.”

Başkan Bush, Olmert’le görüşmesinden kısa bir süre sonra, Beyaz Saray’da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ı kabul etti. Bush, gazetecilere yaptığı açıklamada, Amerika’nın çözüm üreterek baskı yapma amacında olmadığını; sadece arabulucu olmak istediğini vurguladı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da barış sağlanması konusunda umutlu olduğunu kaydetti: “Umudumuz, bu konferansın sürdürülebilir bir müzakere süreci başlatması. Umudumuz, bu süreçte, temel konuların müzakere edilebilmesi ve bu sayede istikrar ve güvenliğin sağlanması...”

Annapolis Konferansı, son 10 yıl içinde ilk kez İsrail, 16 Arap devleti ve Arap Birliği’ni aynı çatı altında toplayacak. En önemlisi, Annapolis Konferansına Suudi Arabistan ve Suriye’nin de katılıyor olması.

Annapolis Konferansını kınayan Hamas ve İran, müzakerelerden sonuç alınamayacağını düşünüyor. Beyaz Saray ise Hamas ve İran’ın tutumunu şaşırtıcı bulmadığını açıkladı.

İsrail'de Muhalefet, Hamas ve İran Tepkili

İsrail’de muhalefet, Hamas ve İran Ortadoğu konferansını eleştiriyor.

Kudüs’te dün, binlerce muhalefet mensubu protesto yürüyüşü düzenledi. Muhalefet Lideri Benjamin Netanyahu, zirvenin tek yanlı ödün vermenin devamı olduğunu öne sürdü.

Gazze’de ise Hamas militanları ılımlı Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas’ı Filistin halkına ihanet etmekle suçladı. İsrail’i tanımayan Hamas konferansa davet edilmedi. Bir Hamas lideri Abbas’ın Filistin halkı adına ödün vermeye yetkisi olmadığını öne sürdü. Kamu oyu yoklamalarına göre, Filistinlilerin yüzde 70’i konferansı destekliyor, fakat yüzde 60’dan azı, kayda değer bir sonuç alınacağına inanıyor. İsrail’de düzenlenen kamu oyu yoklaması da benzer sonuç verdi.

İran dini lideri Ayetullah Hamanei de konferansın başarısızlıkla sonuçlanacağını öne sürdü. Hamanei konferansın Amerika’ya itibar kazandırmak ve İsrail’e yardım amacıyla düzenlendiğini söyledi. İran toplantıya davet edilmedi.

XS
SM
MD
LG