Erişilebilirlik

Türkiye'ye Gurbetçi Dövizi Girişi Azaldı


Yurtdışında yaşıyan Türklerin 1960’tan bu yana Türkiye’ye gönderdiği `işçi dövizi` miktarı 75 milyar Dolar. Özellikle 70’li yıllarda Türkiye’nin ihracat ve turizmden sonra en büyük döviz geliri kalemini oluşturan ve yıllık bazda 5 milyar Dolar’ı aşan ‘işçi dövizi’ girişleri artık yılda 1 milyar Dolar’ın altına düştü. Ekonomistlerin, bir zamanlar ‘Türkiye’nin altın yumurtlayan tavuğu’ olarak tanımladığı bu kitledeki yatırım anlayışı değişikliğinin nedenlerini, Almanya muhabirimiz Cem Dalaman araştırdı.

1960’lı yıllardan itibaren ‘daha iyi bir yaşam’ umuduyla binlerce kilometre uzaktaki ülkelere göç eden yüzbinlerce Türk, geçen süre içerisinde Avrupa’nın en büyük, ama aynı zamanda belkide en zengin azınlığı haline geldi. Bugün Avrupa Birliği’nde yaşayan yaklaşık 5 milyon Türk’ün yıllık kazancı 70 milyonluk Türkiye’nin yarısından fazla, tam 120 Milyar Euro. Uzmanların doğruladığı verilere göre, sadece Almanya’da yaşayan Türklerin Alman bankalarında yaklaşık 300 milyar Euro’luk tasarrufu yatıyor. Ancak yurtdışındaki Türklerin Türkiye’ye aktardığı döviz miktarı ise her geçen sene daha da azalıyor. Yaşanılan ülkelerde artan işsizlik, ekonomik çalkantılara neden olan Euro ve diğer ekonomik gelişmelerle birlikte, ikinci ve üçüncü kuşak ‘gurbetçilerin’ artık bulundukları ülkelere yerleşmeye başlaması ve özellikle Almanya’daki Türklerin bazı kuruluşlarca ‘İslami sermaye’ adı altında toplanan paralarının ‘hortumlanması’ bu gidişata neden olarak gösteriliyor.

Yurtdışında yaşayan Türklerin, Türkiye’ye aktardıkları döviz miktarında düşüşün geçici olmadığını savunan bankacı Sevim Yıldırım, Türkiye’nin yurtdışı Türkleri önemli bir döviz gelir kalemi olarak hesaptan çıkarması gerektiğini belirtiyor.

Başta Almanya olmak üzere yurtdışında yaşayan Türklerin, Türkiye’ye gönderdikleri ‘işçi dövizi” azaldığı gibi, son yıllarda 40 Milyar Euro olarak tanımlanan döviz de Türkiye bankalarından çekilerek, yaşanılan ülkelerdeki bankalara yatırılmış. Bunun da nedeni Merkez Bankası’nın son yıllarda dövize uyguladığı faiz oranlarını düşürmesi ile Türkiye’ye ilgilinin azalması. Sokakdaki vatandaş da, uzmanların yorumlarını doğruluyor ve Türkiye’nin artık kendi kazandıkları paranın yatırımı için albenisini yitirdiğini söylüyor.

Bu arada Avrupa’daki Türkler, Avrupa Birliği’ne üye sekiz ülkeden daha büyük bir nüfusu teşkil ederken, sadece Almanya’da yıllık 30 Milyar Euro’luk tüketim harcamaları ile de dikkate değer bir tüketici kitlesi haline geldiler.
XS
SM
MD
LG