Erişilebilirlik

Suriye Annapolis'e Katılıyor


Amerika Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Stephen Hadley, bu hafta Annapolis’te yapılacak Orta Doğu Barış Konferansı’nın, göreceli olarak adil bir sohbet ortamı yaratacağını, ancak müzakereye dönüşmeyeceğini söyledi.

Gazetecilere açıklama yapan Hadley, konferansın İsrailliler ve Filistinliler arasında ‘müzakere aşamasına geçme fırsatı başlatacağını’ belirtti. Hadley, konferansın gündeminin nihai hale gelmediğini söyledi.

Başkan Bush da yayınladığı açıklamada, Annapolis konferansının, Orta Doğu’da barışı ilerletmeyi amaçlayan uluslararası iradeyi gösterdiğini bildirdi. Bush, konferansın üç amaca sahip olduğunu belirtti ve bu amaçları; “görüşmelerin başlatılması, ‘yol haritası’ adlı barış planının yürürlüğe konması ve Filistin devlet kurumlarının oluşturulması yönünde uluslararası desteğin sağlanması,” olarak sıraladı.

Suriye Katılıyor

Bu arada Suriye, Annapolis’teki Orta Doğu Barış Konferansı’na katılmayı kabul etti.

Ancak Şam hükümeti, dışişleri bakanı düzeyindeki toplantıya Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad’ı göndereceğini duyurdu. Suriye katılmak için, Golan Tepeleri konusundaki anlaşmazlığın da konferans gündemine alınmasında ısrar ediyordu. İsrail Suriye’ye ait Golan tepelerini 1967 savaşında işgal etmişti.

İsrail Suriye’nin katılma kararından memnun olduğunu açıkladı. Hükümet sözcüsü Annapolis konferansında gündem İsrail ve Filistin anlaşmazlığı olmakla birlikte, Suriye-İsrail anlaşmazlığının çözüm yolunu açabileceğine işaret etti.

İsrail ve Suriye arasında Amerika’da yapılan en son görüşme yedi yıl önce, Batı Virginia eyaletinin Shepherdstown kasabasında gerçekleşmiş, ancak görüşmede Golan Tepeleri konusunda bir uzlaşma sağlanamamıştı.

Washington’da bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, diğer Arap devletlerinin de Filistin barış çabalarını desteklemesinin önemli olduğunu söyledi. Ancak Livni, bu devletlerin, İsrail ve Filistin arasındaki görüşmelerin koşullarını belirleme hakkı olmadığını vurguladı.

Cuma günü Kahire’de toplanan Arap Birliği dışişleri bakanları, Annapolis konferansına katılma yönünde ortak karar almıştı. Arap Birliği’nin kararı üzerine Suudi Arabistan da, konferansa katılacağını duyurmuştu.

Bu arada İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Washington’a geldi. İsrailli ve Filistinli yetkililer, Salı günü yapılacak konferansta sunulması planlanan ortak bildirinin ayrıntıları üzerinde çalışacak. Olmert ve Abbas, yarın da (Pazartesi) Beyaz Saray’da Başkan Bush’la akşam yemeğine katılacak.

Bush, Ocak 2009’da görevi sona ermeden önce İsrail ve Filistin arasında iki devletli çözümden yana kapsamlı bir barış anlaşmasına varılmasını amaçlıyor.

XS
SM
MD
LG