Erişilebilirlik

Navaz Şerif de Pakistan'a Döndü


Pakistan'ın yedi yıldır Suudi Arabistan'da sürgünde bulunan eski Başbakanı Navaz Şerif bugün (Pazar) ülkesine döndü.

Devlet Başkanı General Pervez Müşerref'in önde gelen muhalifleri arasında bulunan Şerif'in lideri olduğu Pakistan Müslüman Birliği partisinin yetkilileri, eski Başbakanın dönüşü sırasında büyük çaplı gösteriler yapılmasını önlemek için güvenlik görevlilerinin dün geç saatlerde Navaz Şerif yandaşlarını gözaltına aldığını söyledi.

Parti sözcüsü Ahsan İkbal, Şerif'in memleketi olan Lahor kentinde polis tarafından barikatlar kurulduğunu bildirdi. İkbal, kalabalık grupların diğer kentlerden Lahor'a gitmesinin engellendiğini, gözaltına alınanların sayısının 3 bin'i geçtiğini söyledi. Bu haber, güvenlik yetkilileri tarafından doğrulanmadı. Yetkililer, önlemlerin güvenlik amacıyla alındığını söylüyor.

Navaz Şerif Eylül ayında da ülkesine dönme girişiminde bulunmuş ancak havaalanından Suudi Arabistan'a geri dönmeye zorlanmıştı.

Parti yetkilileri, Suudi Arabistan hükümetinin, Navaz Şerif'e, Pakistan'a dönmesi için kraliyet ailesine ait bir uçak tahsis ettiğini bildirdi.

Navaz Şerif, 2000 yılında yolsuzluk ve öteki bazı suçlardan hüküm giymiş ve 10 yıl süreyle dış sürgünde yaşamayı kabul etmişti.

Şerif bu sürenin bitiminden önce ülkesine dönmüş olmakla birlikte General Müşerref'e yakın yetkililer eski Başbakanın tutuklanmasının ve yeniden sürgüne gönderilmesinin sözkonusu olmadığını söylüyor.

Navaz Şerif'in partisi ise eski Başbakanın Devlet Başkanı Müşerref'le bir anlaşma yapmasının sözkonusu olmadığını belirtiyor.

Devlet Başkanı Müşerref'le eski Başbakanlardan Benazir Butto arasında, Butto'nun Ekim ayında ülkesine dönmesini sağlayan bir anlaşmaya varıldığı söyleniyor.

Bazı gözlemciler, bu anlaşmayla Butto'nun, darbeyle işbaşına gelmiş olan General Müşerref'e muhalefet etme gücünün zayıflamış olduğunu düşünüyor.

Müslüman Birliği Partisi sözcüsü Ahsan İkbal, eski Başbakan Şerif'in, kendisini 1999 yılında kansız darbeyle görevden uzaklaştıran General Müşerref'e karşı muhalefeti sürdüreceğini söyledi.

Müslüman Birliği Partisi, Ocak ayında yapılacağı açıklanmış olan seçimleri boykot edeceğini duyuran muhalefet partileri arasında yeralıyor.

Muhalefete bağlı politikacılar, seçim için kayıtlarını yaptırmakla birlikte, General Müşerref olağanüstü duruma 15 Aralık tarihine kadar son verip, görevden uzaklaştırdığı yargıçları yeniden işbaşına getirmediği takdirde seçimi boykot edebileceklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG