Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesi Son İtirazı da Reddetti


Pakistan Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile ilgili son davayı da reddetti.

Muhalefet partileri tarafından açılan davalarda, Müşerref’in, son seçimde, hem Devlet Başkanı hem de genelkurmay başkanı olarak aday olamayacağı ileri sürülüyordu.

Pakistan Başsavcısı Malik Kayyum, mahkemenin kararıyla Müşerref’in seçim zaferinin kesinleştiğini ve genelkurmay başkanlığından önümüzdeki günlerde ayrılabileceğini söyledi.

Pakistan’da iki haftaya yakın bir süre önce ilan edilen sıkıyönetim hala devam ediyor. Sıkıyönetime karşı çıkan muhalefet partileri, 8 Ocak’ta planlanan genel seçimlere katılıp katılmama konusunda karar vermeye çalışıyor.

Eski Başbakan Benazir Butto ve Pakistan Halk Partisi, Müşerref’in üniformasını çıkarıp demokrasiye yeniden dönünceye kadar bekleyeceklerini bildirdi.

İngiliz Uluslar Topluluğu Üyeliği Askıya Alındı

İngiliz Uluslar Topluluğu, sıkıyönetim ilan ettiği gerekçesiyle Pakistan’ın üyeliğini askıya aldı.

53 üyeli İngiliz Uluslar Topluluğu’nun Genel Sekreteri Don McKinnon, demokrasi ve hukuk devleti yeniden tesis edilinceye kadar, bu ülkenin üyeliğinin askıya alınmasına karar verdi. McKinnon, İslamabat hükümetinin yüzlerce siyasi tutukluyu serbest bırakmasının yeterli bir adım olmadığını belirtti.

Pakistan, bu konuda yapılacak oylamanın ertelenmesini istemişti.

İngiliz Uluslar Topluluğu’nun iki yılda bir yapılan zirvesi, Uganda’da toplanıyor. İngiltere ve eski kolonileri taraflarından oluşturulan Uluslar Topluluğu’nun liderliğini, İngiltere Kraliçesi Elizabeth yapıyor.

Pakistan, Uluslar Topluluğu’ndan en son Pervez Müşerref’in darbeyle yönetimi ele geçirdiği 1999 yılında uzaklaştırılmış ve beş yıl sonra geri alınmıştı.

XS
SM
MD
LG