Erişilebilirlik

Fransa'da Grevler Devam Ediyor


Fransa’da, yeni emeklilik reformuna karşı çıkılan ve 8’inci günü geride bırakan demiryolu çalışanları grevinde, taraflar arasındaki bilek güreşi sürüyor. Taraflar, dün ilk kez masaya oturarak genel hatlar üzerinde tartıştı ve 29 Kasım’da yeniden bir araya gelmeyi kararlaştırdı. Kimliği belirsiz kişilerce önceki gece trenlere yapılan sabotajlar ülkede yaşanan gerginliği artırdı.

Fransa’da hükümet ve sendiklar arasında 8 gündür süren bilek güreşinde ilk kez dün müzakere masasına oturuldu. Önceki gün greve çıkan ulaştırma çalışanlarına memurlar, öğretmenler, enerji çalışanları ve hatta polisler de destek verince, hükümet masaya oturma çağrısını yineledi.

Bugüne kadar işçilerle yüz yüze gelip, sorunları hemen çözme eğilimi gösteren Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, grevler karşısında bir hafta boyunca sessizliğini korumayı tercih etti. İlk kez, önceki akşam Belediye Başkanlarıyla yaptığı geleneksel yıllık toplantıda konuya ilişkin açıklama yapan Sarkozy, “Bu reform çıkacak, geri adım atmak yok ama değişiklikler yapılabilir” diyerek grevci işçi ve memurlara “karalıyız” mesajı gönderdi. Bu açıklamanın ardından yapılan anketler halkın yüzde 69’unun grevcileri değil Cumhurbaşkanı’nı desteklediğini gösterdi. Aynı gece bazı şehir içi ve şehirlerarası sefer yapan hızlı tren hatlarına aynı anda seri sabotajlar düzenlenmesi tarafları iyice gerdi.

Fransız Demiryolları İşletmesi SNCF tarafından yapılan açıklamada, saldırılar “vandalism” olarak nitelendirildi ve saldırıların aynı anda gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğu vurgulandı. Sendikalar, yetmililerin açıklamasında grevci işçilerin suçlanmaya çalışıldığına dikkat çekerek, ortada grevistleri suçlayacak tek bir kanıt olmadığını belirterek hükümeti uyardı.

Günlerdir devam eden greve, saldırılarda tahrip olan raylar da eklenince, Paris’te trafik tamamıyla felce uğradı. Hükümet ve iki demiryolu işletmesi RATP ve SNCF ile ayrı ayrı masaya oturan sendika temsilcileri ise sabotaj söylentileri ve tabanın “greve devam” baskısı altında, gergin bir atmosferde ilk görüşmeleri yürüttü. Sendikalar, işverenler ve hükümet üçlüsü, ilk toplantıda, bir ay boyunca tek tek firmalar bazında yürütülecek olan müzakelerin takvimi üzerinde çalıştı.

Toplantılarda taraflar genel taleplerini birbirine aktararak 29 Kasım’da yeniden bir araya gelmeyi kararlaştırdı. Firma bazında yürütülecek ve bir ay sürecek pazarlıkların ise en geç 18 Aralık’ta bitirilmesi kararlaştırıldı. Bunun üzerine demiryolu işletmeleri RATP ve SNCF’te çalışan işçileri temsil eden Grev Genel Kurul’unda yapılan seçimde 50 kadar temsilci grevin müzakereler boyunca askıya alınmasını istedi. Ancak, önemli bir bölümü ise hükümetin bir ay boyunca h ükümetin grevi politize ve sabote edebileceği riskini gözönünde bulundurarak devam edilmesini savundu.

Sonuçta Fransa’da grev bu sabah da devam edecek. Ama uzayan grev, hergün metro ya da tren kullanarak işine giden milyonlarca kullanıcıyı bezdirdi. Sabrı giderek taşan Parisliler, bu sabah da işlerine gidebilmek için umutsuzca yollara koyuldu.

XS
SM
MD
LG