Erişilebilirlik

Arap Birliği'nin Gündemi: Annapolis


Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Orta Doğu barış konferansı öncesinde Ürdün ve Filistin liderleriyle üçlü bir görüşme yaptı.

Mübarek, Şarm el-Şeyh’te Kral Abdullah ve Mahmut Abbas ile biraraya geldi.

Türkiye ve Mısır, önceki gün, Amerika’da yapılacak Orta Doğu barış konferansına katılacağını resmen bildirmişti.

Konferansta iki ülkeyi, dışişleri bakanları Ali Babacan ve Ahmet Ebul Geyt temsil edecek. Türkiye ve Mısır, konferansa katılacağını bildiren ilk Müslüman ülkeler oluyor.

Amerika, Annapolis kentinde 27 Kasım’da yapılacak konferansa Türkiye dahil 50 kadar ülke ve kuruluşu davet etti.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice konferansın amacının, Bush yönetiminin görev süresi gelecek yıl sonunda tamamlanmadan önce, Filistin devletinin oluşumuna yolaçacak bir barış anlaşması hazırlanması olduğunu söyledi.

Arap Birliği dışişleri bakanları da, bu akşam biraraya gelerek Annapolis’teki konferansa katılıp katılmama konusunu ele alacak. Konferansa davet edilen Suriye ve Suudi Arabistan’ın, katılım konusundaki kararı bu Arap Birliği toplantısından sonra açıklığa kavuşacak. Suriye, konferansın gündemine İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nin de alınmasını istiyor.

Bu arada görevinden alınan Filistin eski Başbakanı İsmail Haniye, Annapolis konferansının “ölü doğduğunu” iddia etti. Hamas’ın siyasi liderlerinden Haniye, konferansınn Filistinlilere bir yarar getirmeyeceğini savundu.

XS
SM
MD
LG