Erişilebilirlik

Kuzey Irak PKK İçin Önemli


Amerikalı gazeteci Aliza Marcus, Türkiye’nin kuzey Irak’ı sorun olarak görmekte haklı olduğunu ve PKK’nın kuzey Irak’taki üsleri olmadan çok zor ayakta kalabileceğini söyledi. “Kan ve İnanç: PKK ve Kürtler’in Özgürlük Kavgası” adlı kitabın yazarı Marcus, Washington’daki Woodrow Wilson Merkezi’nde konuştu.

Halen Bloomberg Haber Ajansı için çalışan kadın gazeteci Aliza Marcus PKK’nın 1983 yılında Abdullah Öcalan ve Mesud Barzani tarafından yapılan anlaşma çerçevesinde kuzey Irak’ta üs kurduğunu ve o tarihten beri de bölgeden ayrılmadığını söyledi. Barzani’nin yıllar önce yaptığı anlaşmadan pişmanlık duyduğundan emin olduğunu söyleyen Marcus ‘PKK’nın kuzey Irak olmadan ayakta kalması çok zor’ dedi.

Marcus, PKK’nın kuzey Irak’ı eğitim üssü ve ana malzeme kaynağı olarak kullandığını belirtti.

PKK’nın 2004 yılından itibaren yeniden aktif hale gelmesinde Amerika’nın Irak işgalinin rolü olduğunu kaydeden Marcus kuzey Irak’ta Kürtlerin kurduğu mini devletin Türkiye’deki Kürtlere yeni bir siyasi anlayış kazandırdığını belirtti. Türkiye’de Kürtler arasında Barzani’nin popülaritesinin artması ve bölgeye yapılan ekonomik yatırımın PKK’yı korkuttuğunu savunan Marcus, ‘PKK gündeme gelebilmek için saldırılarını yeniden başlattı’ diye konuştu.

Marcus, PKK sorununa çözüm bulunabilmesi için PKK’nın Türkiye’deki Kürtler’i temsil eden ana siyasi hareket olduğunun kabul edilmesi gerektiğini ileri sürdü. Türk hükümetinin bir Kürt politikası bulunmadığını iddia eden Marcus mecliste 20 milletvekili bulunan DTP’nin PKK tarafından desteklendiğini ve DTP içinde PKK’yı hem destekleyen hem de desteklemeyen kişiler olduğunu söyledi.

Aliza Marcus 1995 yılında Türkiye’de gazeteci olarak çalışırken halkı kin ve ayrımcılığa teşvik ettiği gerekçesiyle hakkında 3 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmış ancak dava delil yetersizliği nedeniyle düşmüştü. Marcus, Türkiye’de hakkında dava açılan ilk yabancı gazeteci olmuştu.

XS
SM
MD
LG