Erişilebilirlik

Müşerref Rest Çekti


Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, eski Başbakan Benazir Butto’yla iktidar paylaşımının söz konusu olmadığını söyledi. Müşerref, “Butto, iktidar paylaşımını öngören bir hükümetin parçası olmak istemiyorsa, sorun yok, bu onun çatışma havasına girdiğini gösterir ki, böylelikle uzlaşma çabaları da anlamını yitirir” dedi...

Bu arada, Başkan Bush Pakistan Devlet başkanı Pervez Müşerref’in teröre karşı savaşta müttefik olarak kalmasını aynı zamanda sıkı yönetimi de kaldırmasını beklediğini belirtti.

Bir televizyon programında konuşan Bush General Müşerref’in terörle savaşın kazançlarını ve demokrasinin önemini kavramış olmasını diledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, Bakan yardımcısı John Negroponte’nin sıkı yönetim ve seçim konularını görüşmek üzere Pakistan’a gideceğini açıkladı. Casey Negroponte’nin evinde göz hapsinde tutulan eski başbakan Beanazir Butto ile görüşmeyeceğini belirtti.

Amerikalı yetkililer Müşerref’in Ocak ayında parlamento seçimlerine gitme kararı almasını memnuniyetle karşıladı ancak olağanüstü hal ilanı kalkmadan seçim sürecinin inandırıcı olacağı konusunda şüpheleri var. Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Tom Casey, Bakan Yardımcısı John Negroponte’nin İslamabad’a gidişinin amacının da olağanüstü hal yönetiminin sona ermesine çalışmak olduğunu söyledi.

"Pakistandaki bütün ılımlı siyasi güçlerin birarada çalışabildiğini görmek istiyoruz. Seçim sürecinin özgür ve adil bir şekilde ilerlediğini görmek istiyoruz. Olağanüstü hal ilanının kalkarak siyasi partilerin kampanya yapabilmeleri için gerekli siyasi ortamın oluşmasını , insanların görüşlerini ifade edebilmelerini ve medyanın işlevini yerine getirmesini görmek istiyoruz."

Negroponte Pakistan’da General Müşerref ve bazı hükümet görevlileri ile görüşecek. Dışişleri bakan yardımcısının hükümet dışı siyasetçilerle de bir araya gelebileceği bildiriliyor ancak İslamabad dışına çıkması beklenmiyor.

Bu durumda Negroponte’nin Lahor’da ev hapsinde tutulan muhalefet lideri Benazir Butto ile görüşmesi beklenmiyor ancak Amerikalı yetkililer Butto ile sürekli temasta bulunmaya devam ediyor. Casey, Butto’nun diğer Pakistanlı siyasetçiler gibi özgür hareket edebilmesi gerektiğini söylüyor.

Öte yandan Amerika’nın Pakistan’ a yaptığı yardım paketinin gözden geçirilmeye devam ettiğini belirten Casey, Dışişleri yetkililerinin yardımın devam etmesinde yasal bir engel olmadığını belirlediklerini ancak bunun kesinti yapılmayacağı anlamına gelmeyeceğini belirtti.

İnsan hakları grupları Pakistan’a yapılan insani yardımlar dışındaki bütün yardımların kesilmesini talep etmişti. Pakistan’ a 2001 yılından bu yana yapılan Amerikan yardımı yılda 1 milyar doları buluyor. 1 miyar dolarlık yardımın büyük bölümü güvenlik ve terörizmle savaşa ayrılmış. Amerikalı yetkililer bu yardımda kesintinin Amerikan çıkarlarıyla ters düşeceği görüşünde.

XS
SM
MD
LG