Erişilebilirlik

'Ruhban Okulu Sorunu Çözülecek'


Amerikan Kongresi’nde Amerika-Yunanistan ikili ilişkilerine dair bir toplantıda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Heybeliada Ruhban Okulu ve Fener Rum Patrikhanesi ile ilgili sorunların eninde sonunda çözüleceğinden emin olduğunu söyledi.

Başkanlığını Florida’dan Demokrat Kongre üyesi Robert Wexler’ın yaptığı oturumda konuşan Burns, Türkiye’nin kendi hukuki sistemi içinde bir yol bularak Heybeliada Ruhban Okulu‘nu açacağını ve Fener Rum Patrikhanesi'ne serbest hareket etme özgürlüğü vereceğini umduklarını söyledi. Türkiye’nin çok iyi bir dost ülke olduğuna işaret eden Burns Ruhban Okulu ve Patrikhane konularının göründüğünden daha karmaşık konular olduğunu hatırlattı. Burns, 'Bu karmaşık bir konu.Türkiye’nin diğer dini kurumlar konusundaki tavrıyla da ilgili. Biz bu konunun eninde sonunda çözüleceğinden eminiz. Sorunun çözümünde Türkiye’ye karşı değil Türkiye ile birlikte çalışıyoruz' dedi.


'Ruhban Okulu açılmalı, Patrikhane'ye serbestlik tanınmalı” diye devam eden Burns
Kıbrıs konusuna da değindi. Burns Amerika’nın Birleşmiş Milletler’in çabalarını sonuna kadar desteklediğini ve Güney Kıbrıs'ta Ocak ayında yapılacak seçimlerden sonra bu çabaların hız kazanacağına inandığını belirtti. Burns, Kıbrıs Rum tarafındaki seçimlerden sonra adaya gitme niyetinde olduğunu söyledi.

Bakan Yardimcisi, Yunanistan’ın Hazar denizi ve Avrupa enerji piyasaları arasındaki rolüne değinerek Türkiye-Yunanistan-İtalya boru hattının yakında hayata geçirilerek Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacağını ve bunun Hazar denizi ülkelerinin istikrarı ve ekonomik refahı için önemli olduğunu söyledi.

Kongre’deki Türkiye'yle Dostluk Grubu Eş Başkanı Robert Wexler ise Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği desteği kutladığını söylerken Türk - Yunan ilişkilerinin gelişmesinin Amerika’nın da çıkarına olduğunu belirtti.



XS
SM
MD
LG