Erişilebilirlik

Amerika'daki Türkler ve Bağış


Amerika’daki en etkin Türk sivil toplum örgütlerinden biri olan Amerikan Türk Cemiyeti, Türk Filantropi Fonu’yla ortak bir girişim başlattı. İki kuruluş, Amerika’da yaşayan Türk toplumu arasında bağışçılık yani diğer bir ifadeyle filantropi kültürünü geliştirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan bir konfrens düzenledi.

Yıllardır Amerika’da yaşayan Türk toplumunun güçlü bir lobi oluşturamamasındaki en büyük engellerden biri olarak burada kendi aralarında ve Türkiye ile sürekli bir iletişimi sağlayacak sivil toplum örgütlerinin kurulmasındaki azlık gösterilir.

Amerika’daki en etkin Türk sivil toplum örgütlerinden biri olan Amerikan Türk Cemiyeti’nin Türk Filantropi Fonu ile ortak başlattığı girişim bu eksikliğin giderilmesinde önemli bir adım olarak görüldüğü için büyük ilgi topladı.

İki kuruluş, Türkiye’deki Eğitim ve Girişimcilik Sivil Toplumları konulu bir konferans düzenledi. Konferansın amacı Amerika’da yaşayan Türk toplumu arasında bağışçılık yani diğer bir ifadeyle filantropi kültürünü geliştirmek ve teşvik etmekti.

Konferans bir taraftan da bu yılın Şubat ayında New York’ta kurulan ve yeni bir girişim olan Türk Filantropi Fonu’na da dikkati çekmiş oldu.Türk Filantropi Fonu (TFP), Amerika’da yaşan Türk toplumundaki bağışçıların arzularını Türkiye’nin sosyal ihtiyaçlarıyla eşleştiren ve yönlendiren, esnek ve öncü bir mekanizma olarak kuruldu. “Bağışçılık sadece para değil, önem verdiğiniz bir konuda değişim yaratma arzusudur” sloganıyla kurulan fon, Amerika’da toplanan paraların Türkiye’nin öncelikli ihtiyaçları olarak belirlenen alanlardaki güvenilir sivil toplum örgütlerine iletilmesini hedefliyor. Ayrıca TFP bağış yapanlara ABD’deki vergi teşviklerinden faydalanarak Türkiye’deki sosyal alanlara bağışta bulunma imkanı veriyor.

Bu konuya dikkat çekmek amacıyla düzelenen konferansa Türkiye’den kısa adı AÇEV olan Anne Çocuk Eğitim Vakfı ve Endevour Türkiye adlı iki sivil toplum örgütü katıldı. AÇEV adına konferansa katılan vakıf direktörü Derya Akalın neden bu konferansa katıldıklarını şu şekilde açıkladı:

Akalın, AÇEV’in öncellikli olarak okul öncesi eğitime ağırlık verdiğini belirtirken, bu alanda yapılan yatırımların Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

AÇEV direktörü Derya Akalın Amerika seyahatinden ne beklediklerini ise şu sözlerle ifade etti:

AÇEV’in yanısıra konferansa Endavour Turkey adlı sivil toplum örgütü de katıldı. Endavour Türkiye’de girişimleri destekleyen, fikirleriyle fark yaratabilecek yaratıcı projelere destek veren bir kuruluş. Türk Filantropi Fonu yöneticilerinden Şenay Ataselim, konferans için bu iki kuruluşu seçmelerindeki sebebinin Türkiye’de güvenilir ve etkin çalışan sivil toplum örgütlerin varlığından Amerika’da yaşayan Türk toplumunu haberdar etmek olduğunu söyledi. Ataselim, bir vakıfa ya da örgüte para yardımında bulmak isteyenlerin kafalarında paralarının nereye gideceğine dair en ufak bir şüphe olmaması gerektiğini belirtti. Ataselim, Türkiye’nin geleceğini etkileyecek projelerde Türk-Amerikan toplumunun desteğini kazamanın en büyük hedefleri olduğunu da sözlerine ekledi.

New York muhabirimiz Elif Özmenek'in haberini yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.
XS
SM
MD
LG