Erişilebilirlik

Peres: 'Fırsat Kaçmasın'


İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Amerika'nın Ortadoğu barış sürecini canlandırmak için Annapolis'te düzenleyeceği konferansın barışa giden yolda 'önemli bir istasyon' olacağını belirterek, bölge ülkelerine "Bu fırsatı kaçırmayalım" çağrısı yaptı. Peres, konferansa Türkiye'nin katılımının barış çabalarına güç vereceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak Ankara'ya gelen Peres'in ziyareti, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la Ankara'da buluşacak olması açısından büyük önem taşıyor. Abbas'la birlikte TBMM'de bir konuşma yapacak Peres,1991 Oslo görüşmelerinden sonra Abbas'la ilk kez aynı çatı altında buluşmuş olacak.

Abbas'ın Ankara'ya indiği sırada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le tamamladığı görüşmeden çıkıp kameraların karşısına geçen 84 yaşındaki Nobel Barış Ödülü sahibi Peres, Ortadoğu barış sürecine vurgu yapan mesajlarıyla ilgi odağı oldu. Amerika'nın ay sonunda ya da Aralık başında Annapolis'te Ortadoğu konferansı düzenleyeceğini hatırlatan Peres, bu konferansın barış sürecini canlandırmasını ümit ettiğini söyledi.

Konferans öncesinde Ankara'da Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la görüşecek olmasından büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Peres, İsrail ve Filistin arasında bir güven ilişkisinin kurulmaya başladığını bunda da Türkiye'nin büyük katkısı olduğunu kaydetti.

Annapolis konferansına barış isteyen herkesin katılmasını isteyen Peres, konferansa ne kadar çok katılım olursa başarıya o kadar çabuk ulaşılacağını söyledi. Konferansın gündemine Golan tepeleri yüzünden yaşanan gerginliğin de alınmasında ısrar eden aksi takdirde konferansa katılmaya çekince koyan Suriye'nin de Annapolis'e katılması gerektiğine inandığını belirten Peres, bu konuda Türkiye'nin 'uzlaştırıcı rol' oynayacağına vurgu yaptı.

Suriye'yi bugüne kadar barış için düzenlenen müzakere masalarından hep sonuç almadan kalkmakla suçlayan Peres, aynı durumu Annapolis'te yaşamak istemediğini söyledi. İran lideri Mahmud Ahmedinejad'ın da Tahran'dan İsrail'i hedef alan sözler söylediğini, nükleer silah üretiminde ısrar ederek bölgede 'terör kaynağı' olduğunu öne süren Peres, barışa ulaşmanın zaman alacağına ancak kendilerinin barışta ısrarlı olacağına vurgu yaptı.

Gül: Herkes Katılmalı

Annapolis konferansının barış için 'yeni bir fırsat' olacağını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de söyledi. Bu yüzden konferansa Ortadoğu'da barış isteyen herkesin katılması gerektiğini vurgulayan Gül, Suriye'nin konferansa katılımında ısrarcı olacaklarını dile getirdi. Konuyu geçtiğimiz günlerde Ankara'nın konuğu olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a da ilettiğini hatırlatan Gül, Esad'ın barış için üzerine düşeni yapacağına inandığını söyledi. Türkiye'nin hem Suriye hem de İran'la komşu olarak iyi ilişkiler kurmak istediğini kaydeden Gül, kitle imha silahlarına karşı olduklarını İran yönetimine de söylediklerini anlattı.

TBMM'de Tarihi An

Peres ve Abbas, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin girişimiyle Nisan 2005’te başlatılan Ankara Forumu Projesi'nde gelinen son noktayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le değerlendirecek. Proje, önce Gazze'de oluşturulan ve 6 bin Filistinli'ye istihdam yaratacak Erez Sanayi Bölgesi'nin İsrail ve Filistin ticaret odalarının ortak çalışmasıyla aktif hale geçirilmesini öngörüyordu.

Gazze'de çatışmalar yoğunlaşınca, proje Batı Şeria'ya kaydırıldı. Cumhurbaşkanı Gül'le görüştükten sonra yoğun güvenlik önlemleri altında TBMM'ye gelecek olan Peres ve Abbas, aynı çatı altında buluşup 'barış mesajı' verecek. TBMM kürsüsüne ilk olarak Şimon Peres çıkacak. Peres, müslüman bir parlamentoda konuşan ilk İsrail Cumhurbaşkanı olacak.

XS
SM
MD
LG