Erişilebilirlik

Terör Listelerine Eleştiri


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyelerinden İsviçreli senatör Dick Marty, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından oluşturulan terör listelerini eleştiren bir rapor hazırladı. 11 Eylül saldırılarının ardından terörle mücadele startejisinin bir unsuru olarak devreye sokulan listelere yönelik eleştirinin odağında ise bu belgelerin insan haklarına gerekli önemi gösteren bir yapıda olmaması oluşturuyor.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Yasal İşler Komitesi tarafından onaylanan raporu hazırlayan Marty, terörle mücadelenin etkili olabilmesi için kullanılan yöntemlerin inanılır olması gerektiği görüşünde. Terör listesi uygulamasında insan hakları açısından dikkat edilmesi gereken asgari unsurlar olduğunun altını çizen Marty, listeye alınan kişi ya da gruplara bunun gerekçesinin iyi bir şekilde anlatılması gerektiğini ifade etti. Raporda, dile getirilen belli başlı diğer eksikler ise suçlanan kişiye kendisini savunma hakkı tanınmaması; kararın, değiştirme ya da iptal yetkisiyle donatılmış bağımsız bir organ bulunmaması ve yanlış karar durumunda devreye girecek olan tazminat mekanizmalarının varolmaması olarak sıralanıyor.

“Kara liste” uygulamalarının zamanla sınırlı olması gereği üzerinde durulan raporda, insanların haklarında delil bulunamamasına karşın listede yıllarca kalması kabul edielemez olarak değerlendiriliyor. Listeye girecek isimleri belirleyen yetkililerin ilgili kişi ya da grupların durumları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları iddiası da belgede yer alıyor.

Marty, raporunda Avrupa Parlamentosu’na ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne üye olan Avrupa ülkelerine bu listeler için uygulanan yöntemlerde değişikliğe gidilmesi için baskı yapma çağrısında bulundu. Çağrının ana unsurlarından birini ise bu listelere alınacak kişi ya da gruplar için bağımsız bir kurumun inceleme yapması oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler listesinde 370 kadar isim yer alırken, Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve altı ayda bir güncelleştirilen listede 54 birey ve 50 grup yer alıyor. Avrupa Birliği’nin terör listesinde yer alan Türkiye aleyhtarı gruplar PKK ve türevleriyle, Özgürlük Şahinleri, İBDA-C ve DHKP-C’den oluşuyor. Marty tarafından hazırlanan raporun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Ocak 2008’de Strasbourg’da gerçekleştireceği oturumda tartışılarak oylanması öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG