Erişilebilirlik

Van'da Yargılanan Sekiz Asker Tutuklandı


Hakkari-Dağlıca’da PKK ile Türk askeri arasında 21 Ekim’de çıkan çatışmanın ardından PKK tarafından kaçırılan ve daha sonra da serbest bırakılan 8 asker Van’da çıkarıldıkları askeri mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklu 8 asker Van Hacıbekir Kışlası içindeki Askeri Cezaevi’ne konuldu. Tutuklama kararından sonra askerlere, aileleriyle kısa telefon görüşmesi izni verildi.

Hakkari-Dağlıca’da 21 Ekim’de çıkan çatışmada 12 Türk askeri hayatını kaybederken, 8 askerle irtibat kesilmişti. Askerlerin PKK’nın elinde olduğuna ilişkin görüntüler Roj TV’den yayınlanmıştı. Askerler, 21 Ekim’den iki hafta sonra 4 Kasım’da DTP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bir heyet tarafından kuzey Irak’ta teslim alınmıştı.

Kuzey Irak'ta 4 Kasım günü PKK tarafından aralarında DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk, Osman Özçelik ve Fatma Kurtulan'ın da bulunduğu 5 kişilik heyetin aldığı Uzman Çavuş Halis Çağan, çavuş Mehmet Şenkul, erler Ramazan Yüce, İrfan Beyaz, Fuat Başoda, İlhami Demir, Özhan Şabanoğlu ve Fatih Atakul, Erbil Havaalanı'nda Amerikalı yetkililere teslim edilmişti.

Amerikan uçağı ile Süleymaniye Havaalanı'na götürülen 8 asker, oradan da helikopterle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 1996 yılından bu yana Irak topraklarında konuşlu bulunduğu Bamerni Havaalanı'na getirilmişti. Askerler, daha sonra helikopterle Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na daha sonra da Ankara’ya götürülmüştü.

Van’da Tutuklama

Genelkurmay Başkanlığı’nda yürütülen soruşturmadan sonra 8 asker dün Van’a getirildi. Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda askeri savcılıkta ifade veren askerler, daha sonra mahkemeye çıkarıldı. Çıkarıldıkları mahkemede tutuklanmalarına karar verilen askerler, Hacıbekir Kışlası içindeki Askeri Cezaevi’ne konuldu.

XS
SM
MD
LG