Erişilebilirlik

9 Kasım Amerikan Basınından Özetler


USA Today Fransa cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin Amerika’ya uluslararası sorunlarda destek ve işbirliği önerdiğini vurguluyor. Gazete, bu desteğin büyük önem taşıdığını söylüyor ve şu görüşe yer veriyor:

Sarkozy böyle bir öneriyle aslında Amerika’nın dünyadaki itibarını ve nüfuzunu yeniden tesis etmek için çok büyük destek vermiş oluyor. Fransa’nın Irak savaşına muhalefeti nedeniyle Sarkozy’nin Amerika’ya vereceği destek hem inandırıcı olacaktır hem de karmaşık uluslararası ilişkilerin kolaylaşmasını sağlayacaktır.


Washington Post yazarı Charles Krauthammer, Amerikan dış politikasının demokratik ilkelere göre değil, yerel koşullara ve stratejik gereksinimlere göre belirlendiğini belirtiyor. Ve bu nedenle Pakistan’da General Müşerref’e verilen desteğin kesilip kesilmeme kararının bu kriterlere göre alınacağını vurguluyor:

Tıpkı 80’li yıllardaki Ferdinand Marcos ve Augusto Pinochet gibi, Müşerref de halk desteğinden yoksun, gayrı meşru ve kendi ülkesine zarar veren bir noktaya geldi. Peki ama Müşerref’i bir kalemde silip atmak mı gerekiyor? Bu, tamamen Benzair Butto’yu Corazon Aquino olarak görüp görmediğimize bağlı, Butto’nun ve müttefiklerinin orduya ve ülkeye zarar vermeden iktidarı alıp alamayacaklarına bağlı. Müşerref’i devirmenin riskini artıran bir faktör de dış koşullar. El Kaide giderek güçleniyor ve Pakistan toplumunun en batılı ve en modern iki grubu arasındaki iç savaştan yararlanmak için fırsat kolluyor.

Christian Science Monitor ise Pakistan’da son sözü ordunun söyleyeceği yorumunda bulunuyor. Gazete, Pakistan ordusunun kendi itibarını korumak için General Müşerref’i Genelkurmay başkanlığı görevinden ayrılmaya zorlayabileceğini yazıyor:

Pervez Müşerref, 1999’da Anayasayı askıya aldığında, Anayasa Mahkemesi üyelerini görevden uzaklaştırdığında ve siyasi partileri kapattığında, ordunun, Batılı başkentlerin, işadamlarının ve eğitimli orta sınıfların desteğini arkasına almıştı. Ancak şimdi Pakistan sokaklarında yükselen huzursuzluk ve Washington’un tepkisi, ordunun yeniden devreye girmesine yol açabilir. Uzmanlar ordunun Müşerref’i desteklediğini söylese de Pakistan ordusunun prestijini ve konumunu tehlikeye atmayacağı da açık bir gerçek.

Los Angeles Times adı 17 Iraklı sivilin öldürülmesine karışan Blackwater güvenlik şirketi çalışanlarının yargı önüne çıkmadan kurtulabileceklerini belirtiyor. Gazete, zanlıların yargı önüne çıkarılması için gerekli düzenlemelerin yapılması çağrısında bulunuyor:

Washington’da veya Bağdat’ta akıllı bir hukukçunun bütün engelleri aşmanın bir yolunu bulması mümkün. Amerikan veya Irak hükümeti, böylesine önemli siyasi yansıması olan bir olayda hiçbir şey yapmamaktansa, zanlıların mahkemeye çıkartılmasının daha doğru olacağına karar verebilir. Ancak en doğru yol, Kongrenin Blackwater olayının ortaya çıkardığı hukuki, siyasi ve ahlaki pisliği bir an önce temizlemek için harekete geçmesidir.

XS
SM
MD
LG