Erişilebilirlik

Steinmeier Bakoyannis İle Görüştü


Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Berlin’de Yunan meslektaşı Dora Bakoyannis ile bir araya geldi.

Berlin bugünlerde diplomatik trafik açısından çok yoğun günler yaşıyor. Hafta sonunda Ankara’ya geçecek olan Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Saud, çeşitli Avrupa ülkelerini kapsayan gezisi çerçevesinde Almanya’nın başkentini ilk kez ziyaret ederken, Sırbistan ve Yunanistan Dışişleri Bakanları da Berlin’de resmi görüşmelerini sürdürüyorlar.

Sırp Dışişleri Bakanı Jeremic ile Kosova'nın geleceği ve bu bağlamdaki pazarlıklarda yaşanan tıkanıklığı aşacak adımları görüşen Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, Yunan meslektaşı ile ise, geçen yaz Yunanistan’da yaşanan orman yangını feleketinden sonra oluşturulması planlanan erken uyarı sistemini ve Ortadoğu’daki gelişmeler ile Kuzey Irak’daki durumu görüştü.

Almanya, Yunanistan’daki itfaye ve yangın söndürme sistemine destek verme konusunda görev üstlenirken, Steinmeier ve meslektaşı Dora Bakoyannis, uluslararası konularda önemli açıklamalar yaptılar.

Geçen günlerde Ortadoğu ülkeleri ile Türkiye’yi ziyaret ettiğini anımsatan Steinmeier, Avrupa Birliği ülkelerinin bölgedeki gelişmelerde dışlanmaması, tersine oluşacak eylem planlarına öncülük etmesi gerektiğini savundu.

Steinmeier, Bakoyannis ile düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Kuzey Irak’a olası askeri operasyonu konusunu da değindi ve son haftalarda 40 Türk vatandaşının ölümüne neden olan terör eylemlerine karşı Ankara’nın tepki vermek istemesini haklı bulduğunu, Türkiye ziyaretinde de bunu dile getirdiğini söyledi. Alman Dışişleri Bakanı, alınacak önlemlerin bölgedeki durumu daha da kötüleştirecek önlemler olmaması konusundaki tavrının ise görüştüğü yetkililer tarafından paylaşıldığını bildirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis ise, eşinin bir terör saldırısında hayatını kaybettiğini anımsattı ve Yunanistan olarak Türkiye'nin terörle mücadelesine destek vereceklerini söyledi.

Her iki bakanın yaptıkları görüşmede, olası bir askeri operasyonda Irak'ın egemenliğinin korunması gerektiği konusunda hemfikir oldukları basına sızan ayrıntılar arasında.

Bu arada Bakoyannis, AB Komisyonunun Türkiye ile ilgili İlerleme Raporunu’da değerlendirdi ve Yunanistan'ın görüşünün bilindiğini belirterek, "Türkiye, reformları içtenlikle gerçekleştirmesi durumunda Avrupa'nın bir parçası olma şansına sahip" dedi.
XS
SM
MD
LG