Erişilebilirlik

8 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor muhabiri Yigal Schleifer, Şemdinli’de Umut kitapevinin iki yıl önce bombalanması ve sonrasında yaşananları aktarıyor. Haberde, Şemdinli olayının Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından bir test olarak görüldüğü belirtiliyor:

Uluslararası toplum, PKK ile Türkiye arasında artan çatışmaları bölgedeki demokratik kazanımlar açısından en büyük tehdit olarak görürken, bölge halkı Şemdinli’deki bombalama olayını ve sonrasında yaşananları, demokratikleşme açısından bir sınav olarak görüyor ve bir çoğu Türkiye’nin bu sınavı veremediğini düşünüyor. Mahkeme iki astsubay hakkında 39 yıl hapis cezası verdi. Ancak Yargıtay bu kararı usul açısından bozarak, davanın askeri mahkemede görülmesine karar verdi. Türkiye’deki gözlemciler, bu kararın davanın ortadan kalkması anlamına gelebileceğini söylüyor.”

New York Times, Pakistan’da olağanüstü hal ilanının ülkede istikrarsızlığı daha da artırdığı görüşüne yer veriyor. Devlet Başkanı Müşerref karşıtı gösterilere destek veren gazete, uluslararası topluma da harekete geçme çağrısında bulunuyor:

“Washington, protestocuların kanının dökülmesine tahammülü olmadığını açıkça bildirmelidir. Pakistan’daki sivil toplum hareketi mümkün olan her türlü desteği hak ediyor. Amerikan Barosu, Müşerref’e bir mektup yazarak hukukun üstünlüğü kuralını çiğnediği için kendisini kınadı. İngiltere, Pakistan’ın Milletler Topluluğu üyeliğinin askıya alınabileceğini duyurdu. Kongre, Pakistan’a verilen milyarlarca dolarlık yardım paketinin değiştirmek için harekete geçti. Ancak tepkilerin daha da artması gerekiyor. Benazir Butto’nun da dediği gibi, askeri bir diktatörlüğe karşı çıkmak tehlikelidir, ancak karşı çıkmamak daha tehlikelidir”.

Los Angeles Times da Pakistan’da gözaltına alınan muhaliflerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyor. Gazete, Pakistan’da hukukun üstünlüğü tesis edilinceye kadar, Amerika’nın bu ülkeye yaptığı askeri yardımı askıya almasını istiyor:


“General Pervez Müşerref, Pakistan’ın Kuzeybatı bölgesinde yuvalanan El Kaide ve Taleban teröristlerine karşı operasyonları yoğunlaştırmak yerine, hukukun üstünlüğü anlayışına ve bağımsız yargıya karşı savaş açtı. Müşerref’in olağanüstü hal sayesinde, istikrarı sağlama iddiası boş çıksa da, Pakistan halkının anayasayı çiğneyen Müşerref yönetimini devirmek istediği açıkça ortada. Gözaltına alınanların listesi de zaten sivil toplum liderleri listesi gibi. Pakistan’ın aşırı İslamcılığa karşı koyabilecek istikrarlı bir anayasal demokratik yönetim kurması için bu laik ve eğitimli liderlere ihtiyacı var.”

USA Today, petrol fiyatlarındaki artışın ve doların değerindeki düşüşün, Amerika’yı yeni bir enerji politikasına zorladığı yorumunda bulunuyor. Sadece petrol tüketimini azaltmaya yönelik önlemlerin yeterli olmayacağını belirten gazete, alternatif enerji kaynaklarının desteklenmesi gerektiğini vurguluyor:

“Bir varil petrolün 96 doları geçmesi, belki de daha önce kabul edilen bütün enerji yasalarının başaramadığı bir işin başarılmasına yarayacak. Bu elbette acı verici bir gerçek. Ancak bu belki de Amerika’nın enerji politikasını değiştirmesini sağlayacak tek zorlayıcı güç olacak. Bugün sorulması gereken soru petrol fiyatlarının niçin arttığı değil, petrole bağımlılığın nasıl azaltılacağı ve alternatif enerji kaynaklarının nasıl harekete geçirileceğidir.”



XS
SM
MD
LG