Erişilebilirlik

Londra Teröre Karşı Önlemleri Tartışıyor


İngiltere’de yeni yasama yılı resmi olarak açılırken, bu dönemin en önemli ve tartışmalı konusunun terörizm karşıtı yeni önlemler olması bekleniyor. Başbakan Gordon Brown terör zanlıları ve suçlularına karşı yeni önlemler alınmasını istiyor.

Önümüzdeki yasama yılının en tartışmalı konusunun terörizme karşı daha sıkı önlemler alınmasını öngören yasa tasarısı olması bekleniyor. Bu önlemler arasında terör suçlularının ülke dışına seyahatlerinin yasaklanması, haklarında suçlama öncesi ve sonrasında polise ek sorgulama ve tutukluluk halini uzatma yetkileri verilmesi gibi tartışmaya yol açması beklenen konular bulunuyor. Kraliçe Elizabeth, parlamentodaki konuşmasında bu önlemlerin amaçlarına değindi.

Kraliçe, hükümetin toplum içindeki bağları güçlendirmek ve terörle mücadele etmek için yeni önlemler almasının şart olduğunu söyledi. Elizabeth, yasalarda, terör suçlularına verilecek cezaları arttıracak şekilde reformlara devam edeceklerini bildirdi.

Terörle mücadele için alınması planlanan yasal önlemlerin parlamentoda sert tartışmalara yol açması ve hatta iktidardaki İşçi Partisi’nin bazı mensuplarının muhalefetiyle karşılaşması bekleniyor.

Eski başbakan Tony Blair’in bu yöndeki çeşitli girişimleri başarısızlığa uğramıştı. Bireysel haklar ve özgürlükler konusunda güçlü bir geleneği olan İngiltere’de bu tür hak ve özgürlükleri kısıtlama girişimleri sert tepkiyle karşılanıyor. Hükümet daha önce de benzer sorunları yargıyla yaşamış, hükümetin terör zanlıları hakkında benzer birçok girişimi mahkemeler tarafından geri çevrilmişti. Ancak Kraliçe Eizabeth, hükümetin bu konudaki girişimlerini sürdüreceğini açıkladı:

Kraliçe, hükümetin, polis ve diğer yetkili kuruluşların, temel hak ve özgürlükleri korurken, kamuyu da korumak için gerekli yetkilere kavuşabilmeleri amacıyla terörle mücadele yasalarını değiştirme konusunda uzlaşma yoluna gideceğini bildirdi. Kraliçe Elizabeth, hükümetin uluslararası terörizmin önlenmesi konusunda uluslararası kuruluşlarla daha yakın işbirliği yapacağını da söyledi.

Başbakan Brown, geçenlerde Londra’yı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmeden sonra da uluslararası terörizme karşı iki ülke arasındaki işbirliğinin arttırılacağını açıklamıştı. Brown hükümeti ve Kraliçe’nin konuşmasındaki ana tema olan yeni önlemler, İngiliz iç istihbarat teşkilatı MI5’ın başkanının yaptığı, İngiltere’de ulusal güvenliğe tehdit oluşturan en az 2,000 kişi bulunduğu yolundaki açıklamasını izledi. M15 Başkanı, açıklamasında İngiltere’de El-Kaide gibi örgütlerin de faaliyetlerini sürdürdüğü uyarısında bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG