Erişilebilirlik

Washington'da Atatürk Anıldı


Atatürk’ün ölümünün 69’uncu yılı anma etkinlikleri çerçevesinde Washington’da dün bir konferans düzenlendi.

Georgetown Üniversitesi’ndeki konferansın açılışında konuşan Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Türkiye’nin bugün her zamankinden daha güçlü olduğunu söyledi. Şensoy ekonomi, kültür ve eğitim dahil birçok alanlarda alınan mesafelerle, Atatürk’ün mirasının zenginleştirildiğini kaydetti.

Konferansta, “Türkiye’nin Modernizasyonu: Nazi Almanyası Mültecileri ve Atatürk’ün Vizyonu” adlı kitabın yazarı, tarihçi Dr. Arnold Reisman, Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana kültür ve eğitime verilen önemi anlattı. Reisman, Atatürk’ün yükseköğrenim reformunu yaparken, yalnızca Türkiye’de değil, bilime dünya çapında da katkıda bulunduğunu vurguladı.

Reisman, Atatürk Türkiye’sinin 1930’lu yıllardan başlayarak kapılarını Nazi Almanyası’ndan kaçan Yahudi profesörlere açtığını ve bu profesörlerin, yazdıkları kitap ve makalelerin hala okullarda okutulduğunu belirtti.

Arnold Reisman, bugünün modern Türkiye’sinin, bulunduğu coğrafyada komşularına örnek ve Doğuyla Batıyı buluşturan eşsiz bir yer olduğunu; bunda da Atatürk Devrimlerinin rol oynadığını vurguladı.

XS
SM
MD
LG