Erişilebilirlik

Angela Merkel Başkan Bush'la Görüşecek


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Başkan Bush, bu hafta Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ardından da Teksas'taki çiftliğinde, 9-10 Kasım tarihlerinde Almanya Başbakanı Merkel’le bir araya gelecek. Görüşmelerde İran’la bağlantılı gelişmelerin yanısıra, PKK terörü ve Türkiye’ye destek konularının da ele alınmasına kesin gözüyle bakılıyor. Merkel’in bu konulardaki tavrının Amerika ziyaretinden sonra netleşmesi bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’da ABD Başkanı George Bush’la yaptığı kritik görüşmenin çok yakından takip edildiği Berlin’de şimdi gözler Cuma günü gerçekleşecek Bush – Merkel görüşmesine çevrildi.

Türkiye’nin olası Kuzey Irak operasyonu konusunda şimdiye dek resmi değerlendirme yapmaması ile dikkati çeken ve diplomatik çevreler tarafından gelişmeleri beklediği şeklinde yorumlanan Almanya Başbakanı, Amerikan Başkanı’yla Bush’un Texas’daki çiftliğinde bir araya gelecek.

Cuma akşamını çiftlikte geçirecek olan Merkel’e sadece eşi refakat ederken, Bush da eşi Laura ile ev sahipliği yapacak. Federal Başbakanlık Dairesi’nden alınan bilgilerde, Merkel’in resmi bir buluşma yerine ‘özel görüşmeyi’ tercih ettiği ve buluşmada İran, Almanya’nın BM Güvenlik Konseyi daimi üyeliği ve Kuzey Irak’daki durumun konuşulacağı belirtiliyor. Başbakana yakın çevreler, Merkel’in Bush ile Türkiye’nın olası sınırötesi operasyonu konusunda ortak bir çizgi üzerinde uzlaşmayı hedeflediğini, ancak AB üyesi ülkelerin bu konudaki çekincelerini de dile getireceğini belirtiyorlar.

Bu arada yapılan yorumlarda, Birlik Partisi içinde Türkiye’nin askeri operasyon düzenlemesini AB ile olan müzakerelerle ilişkilendiren ve bu durumda müzakerelerin hemen dondurulmasını savunanların sayısının artmasının, Merkel’i ikilem içinde bıraktığı da vurgulanıyor.

Almanya Türkiye Araştırmalar Vakfı başkanı Faruk Şen, aslında Merkel’in bu konudaki çizgisinin net olduğunu ve Bush’la görüşmesinin parti içindeki Türkiye muhaliflerini de susturacağını söylüyor.

Öte yandan Angela Merkel’in Amerikan Başkanı ile İran sorunun yanısıra, öncelikli olarak Almanya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeliği için talebinin de gündeme gelmesi bekleniyor. Almanya’nın bu talebi karşısında en büyük engel olarak Bush’un karşı tutumu görülüyor. Merkel’in sorunu, ‘açıkça ifade ederek uzlaşma yolları arayacağı’ belirtiliyor.
XS
SM
MD
LG