Erişilebilirlik

Belçika Rekor Kırdı


Belçika, 10 Haziran’da gerçekleştirilen federal seçimlerden bu yana hükümetsiz. Uzun siyasi krizlere alışık olan ülke, bu kez tarihi bir rekora imza attı. 1988’de 148 gün olarak belirlenen “hükümet kuramama” rekoru bugün kırıldı. Yaklaşık beş aydır mehter yürüyüşünü aratır bir tempoda ilerleyen hükümet kurma çalışmalarında kırılan bu rekora rağmen tünelin ucunda umut ışığı görmek için oldukça erken.

Federal, çok dilli, çok toplumlu ve çok bölgeli yapısı nedeniyle bir bakıma koalisyon hükümetlerine muhtaç olan Belçika’da, bundan önceki en uzun hükümet krizi 1987-1988 döneminde yaşanmıştı. Şu an Avrupa Halk Partisi Başkanı (EPP) olan Wilfred Martens, 1987 Aralık ayında başladığı hükümet oluşturma çalışmalarını ancak Mayıs 1988’de sonuçlandırabilmişti.

10 Haziran seçimlerinden galibiyetle çıkan Flaman Hristiyan Demokratlar’ın (CD&V) lideri Yves Leterme, bugün kırdığı rekoru, 149 günden çok daha ileriye taşıma potansiyeline sahip. Hükümet kurma pazarlıklarını, Valon Hristiyan Demokratlar (CDH) ve Reformcu Hareket (MR) ile yürüten Leterme’in, çok ağır ilerlemesinde ülkenin kuzeyindeki Flamanlarla güneyindeki Valonlar arasındaki güven bunalımının en üst düzeye çıkmış olması büyük rol oynuyor.

Yaklaşık beş aylık süreç içinde ikincil konular üzerinde belli bir aşama kaydeden tarafların bütçe, devlet reformu ve özel bir statüye sahip olan başkent Brüksel çevresindeki belediyelerin durumları konusunda pazarlığa tam olarak geçememeleri krizin derinleşeceği yönündeki endişeleri artırıyor. Pazarlıkların en önemli şantiyelerinden biri olan bütçe konusunda Belçika’nın sicili oldukça iyi. Denk bütçe yapmakta zorlanmayan Belçika’nın, 10 Haziran’dan bu yana görevini vekaleten yürüten Verhofstadt Hükümeti, 2007 için bütçe fazlası öngörüyordu. Yaşanan son gelişmeler ışığında bu beklenti ortadan kalktı. Yeni hükümetin, vaatlerini uygulamaya dökeceği 2008 bütçesi üzerinde varacağı anlaşma ise merak konusu olmayı sürdürüyor.

Pazarlıkların yoğunlaşacağı bir başka ayağı ise kurumsal reformlar oluşturuyor. Memur sayısının düşürülmesi, asgari hizmet, Belçika demiryolları yönetimine bölgesel yöneticilerin dahil olması, işsizlik yardımının süresinin azaltılması ve bölgelere aktarılacak yeni yetkiler çetrefilli konulardan sadece bazılarını oluşturuyor.

Leterme ve diğer siyasiler hükümet pazarlıklarıyla uğraşa dursun, sokakta bir türlü hükümet kurulamamasına yönelik tepki de sessiz bir şekilde sürüyor. En belirgin tepkiyi ise balkon ve pencerelere asılan Belçika bayrakları oluşturuyor. Kendiliğinden gelişen bayraklı tepkinin boyutu her geçen gün büyüyor.

XS
SM
MD
LG