Erişilebilirlik

Bush: 'Üçlü Mekanizma Kurulacak'


Başkan George Bush’la Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında Beyaz Saray’da yapılan görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Türkiye saatiyle 20.15’te başlayan görüşme yaklaşık 21.45’te sona erdi.

Görüşmeden sonra Başkan Bush ve Başbakan Erdoğan birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başkan Bush, “Türkiye bizim için önemlidir. PKK ortak düşmanımızdır, Türkiye, Irak ve Amerika’nın düşmanıdır, bir terör örgütüdür, terör eylemlerini her zaman her yerde engellememiz gerekiyor,” dedi. Bush, istihbarat paylaşımının önemini vurguladı ve “ istihbarat paylaşımı terörle mücadeleyi kolaylaştırır,” dedi. Bush, bir soru üzerine “operasyon varsayıma dayanan bir soru” diyerek cevap vermekten kaçındı. “Birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım,” dedi.

Erdoğan “düşüncelerimizin örtüştüğünü gördüm. Bir orta yol bulmak sorunların çözümünde en iyi yoldur,” dedi.

Başbakan Erdoğan Ulusal basın klübündeki açıklamasında da Beyaz Saray görüşmesinin son derece yararlı olduğunu belirtti. Erdoğan Türkiye’yle Amerika arasındaki stratejik ortaklığın önemini vurguladı ve zaman zaman yaşanan gerginlikleri iki ülkenin birlikte aşmayı başardıklarını söyledi. Erdoğan mekanizmalarla zaman kaybetmek istemediklerini ve Türk halkını korumaya kararlı olduklarını bildirdi. Meclisin verdiği yetkiyi kullanacaklarını kaydeden Başbakan, “hedefimiz PKK’dır,” dedi ve uluslararası toplumun bunu anlayışla karşılaması gerektiğini belirtti.

“Ciddi risklere karşı aramızdaki ortaklığın sürmesi en büyük temennimiz” diyen Başbakan Erdoğan, ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarıyı eleştirdi. Erdoğan, “ Ermeni tasarısı Türkiye’yi rencide etmiştir,” dedi.

Beyaz Saray’daki görüşmeye; Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da katıldı.

Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler, Beyaz Saray’a, giriş için planlanan kapısının karşısında yaklaşık 100 kişilik bir kürt grubun gösteri yapması nedeniyle bir başka kapıdan giriş yaptı.

Öteyandan Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’la Başkan Bush’un eşi Laura Bush da birlikte kahve içti. Bu toplantıya Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın eşi Zeynep Babacan’la Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün eşi Sevim Gönül de katıldı. Laura Bush’un daveti, yaklaşık 40 dakika sürdü. Emine Erdoğan’ın Laura Bush’a telkariden yapılmış işlemeli ibrik şeklinde bir vazo, Laura Bush’un da kızı Jenna Bush’un yazdığı kitabı Emine Erdoğan’a hediye ettiği öğrenildi.

XS
SM
MD
LG