Erişilebilirlik

Pakistan'da Seçim Tarihi Belirsiz


Pakistan’da dün (Cumartesi) günü ilan edilen olağanüstü durum önlemleri genişletiliyor. Polis yüzlerce muhalefet üyesini gözaltına alırken, Ocak ayında yapılması planlanan seçimlerin gecikebileceği bildiriliyor.

Pakistan Başbakanı Şevket Aziz, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in olağanüstü durum ilan ederek anayasayı askıya almasından bir gün sonra basına yaptığı açıklamada hükümetin seçimlere gitme konusunda hala kararlı olduğunu ancak şu anda seçim tarihinin belli olmadığını söyledi.

Olağanüstü durum ilanından önce seçimlerin Ocak ayı başında yapılacağı bildiriliyordu.

Seçim tarihinin yanısıra, Devlet Başkanı Müşerref'in geçen ay ulusal ve eyalet meclisleri tarafından yeniden seçilmesine karşı mahkemeye yapılan başvuruların geleceği de olağanüstü hal ilanı ve anayasanın askıya alınması nedeniyle belirsizlik içine girdi.

Pakistan Yüksek Mahkemesinin yargıçlarından, Pervez Müşerref'in ilan ettiği yeni, geçici anayasanın hükümlerine uygun olarak davranacakları yolunda yazılı bir yemin metnini imzalamaları istendi. Pakistan Devlet Televizyonu 17 yargıcın bu talebi yerine getirdiğini, yemin metnini imzalamayı reddeden mahkeme baş yargıcı ve diğer bazı yargıçların ise evlerinde göz hapsi altına alındığını bildirdi.

Başbakan Aziz basın toplantısında General Müşerref'in genelkurmay başkanlığı görevinden ayrılıp ayrılmayacağı ve yeni medya yasası hakkında soruları da yanıtladı.

Başbakan, General Müşerref'in yeniden seçilmesiyle sonuçlanan seçimin hukuka uygun olup olmadığı konusunda yargıçların vereceği kararı beklediklerini, "hükümeti küçük ya da gülünç duruma sokan yayınları yasaklayan" yeni medya yasalarının ise ise "ilerleme için gerekli olduğunu" söyledi.

Bu arada Pakistan'da bağımsız ve yabancı kaynaklı haber veren istasyonların yayını hala kesik durumda. Telefon haberleşmesi ise yeniden başladı.

Başbakan Şevket Aziz, ülkenin değişik yerlerinde olağanüstü hal yasasına aykırı davrandıkları gerekçesiyle yaklaşık 500 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Bu kişiler arasında muhalefet liderleri ve insan hakları eylemcileri de bulunuyor.

Pakistan askeri yetkilileri ise Taleban yanlısı milislerin, Afganistan sınırı yakınındaki bir aşiret bölgesinde Ağustos ayındanberi esir olarak tuttukları 211 Pakistan askerini serbest bıraktıklarını bildirdi. Askeri sözcü, tutsakların serbest bırakılmasının, Jirga diye anılan aşiret liderleri konseyinin girişimleri sonunda gerçekleştiğini açıkladı.

Pakistan Devlet Başkanı General Müşerref, ülkede dün olağanüstü hal ilan etmiş ve anayasayı askıya alarak geçici bir anayasayı yürürlüğe sokmuştu. Pakistan'daki önemli yerler ve bu arada Anayasa Mahkemesi askerler tarafından kuşatılmış, devlet televizyonu dışındakilerin yayınlarıyla ülkede telefon haberleşmesi durdurulmuştu.

Amerikan yönetimi, Müşerref'in, en kısa zamanda normal yönetime dönmesini istemişti.

XS
SM
MD
LG