Erişilebilirlik

Irak: Zırh Delebilen Silahların Kullanımı Azaldı


Irak’ta isyancıların zırhlı araçları delebilen silah kullanımında son üç ayda büyük düşüş olduğu açıklandı. Korgeneral Ray Odierno, Temmuz ayında ele geçirilen bu tür silah sayısı 99 iken, Ekim’de 53’e düştüğünü belirtti.

Amerika bu tür silahları isyancılara İran’ın sağladığını öne sürüyor, İran da suçlamayı reddediyor. Korgeneral Odierno, İran’ın bu silahları vermeyi yavaşlatmış olup olmadığının anlaşılamadığını kaydetti. Askeri yetkili ayrıca, Irak’la İran arasında varılan anlaşmanın, bu silahların azalmasını sağladığını söylemek için zamanın erken olduğunu kaydetti.

Ancak Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, İran’ın Irak’a zırhlı araçları delebilen silahların verilmesini durduracağı yolunda, Irak’a güvence verdiğini belirtti. Gates ayrıca yıl içinde Irak’taki Amerikan asker sayısının artırılmasının da güvenlik durumunun düzelmesinde etkili olduğunu söyledi.

Öte yandan dün Bağdat ve çevresindeki bombalı saldırılarda 16 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

Saldırıların en büyüğü başkentin kuzeyinde Balad Ruz’da kaydedildi. Emniyet müdürünü hedef alan saldırıda 6 polis hayatını kaybetti. Emniyet müdürüyse yara almadan kurtuldu.

Ninova’da da yol kenarında patlayan bomba 2 Amerikalı askerin ölümüne, 2 askerin de yaralanmasına yol açtı.
XS
SM
MD
LG