Erişilebilirlik

Almanya'da Türk-Kürt Gerginliği


Almanya’nın değişik kentlerinde son günlerde Türk ve Kürt gençleri arasında olaylar yaşandı. Alman yetkililer Türkiye’nin PKK mevzilerine yönelik olası sınır ötesi harekâtına bağlı olarak benzer olayların artmasından korkuyor. Bu arada Alman politikacıları, Türkiye’nin sorunu barışcıl yollardan çözmesi yönünde mesajlar veriyorlar.

Almanya Başbakanı Angela Merkel şu aralar Hindistan’da. Ülkenin Asya’daki ekonomik ilişkilerini ve yatırımlarını geliştirebilmeyi amaçlayan bu önemli ziyaret Alman medyasında ikinci sırada ele alınırken, Türkiye’nin PKK ile mücadele stratejisi ve bunun Almanya’ya yansıması gündemin ana maddelerinden biri. Ülkede en çok tartışılan konu, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine operasyonun gerçekleştirmesi halinde, Almanya’da yaşayan Türklerle, PKK sempatizanları arasında olabilecek olaylar. Geçen günlerde başta Berlin ve Köln olmak üzere değişik kentlerde yaşanan gerilimden sonra, yorumcular, olayların şiddete dönüşmemesi için hükümetin PKK konusundaki tavrını netleştirmesini istiyorlar. PKK Almanya’da 1994 yılından bu yana terörist olarak tanımlanıyor ve yasaklanmış durumda. Eski İçişleri Bakanı Otto Schilly, yasağın gerektiği gibi uygulanmadığını savunuyor.

"Benim dönemimde PKK’ya hareket alanı bırakılmamıştı. Çok net bir şekilde bu organizasyonun terörist olduğunu dile getirdik. O zaman PKK’nın tanıtımları bile yasaklanmıştı. Onların saldırılarını engellemek istiyorsak, akıllı adımlar atarak, daha fazla zararın meydana gelmesini önlemeliyiz."

Bu arada Almanya İçişleri Bakanlığı yaptığı bir açıklamada, PKK yasağının belirgin ve sıkı bir şekilde uygulandığını, nitekim geçen yıllarda yüzden fazla örgüt üyesinin yakalanarak yargılandığı bildirdi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, mikrofonumuza yaptığı bir değerlendirmede, AB´nin komşusu olarak tanımladığı Türkiye`de meydana gelen olayların Almanya`yı yakından ilgilendirdiğini belirtti. Steinmeier, Türkiye`yi terörün tuzağına düşmemesi ve Irak’la ortak hareket etmesi konusunda uyardı:

"Türk hükümetinin kışkırtmaların etkisinde kalarak şiddetin tırmanmasına müsade etmeyeceğini umarım. Irak hükümeti ile Türkiye’nin sorumluların tespit edilmesi için görüşmesi sevindirici. Bu görüşmeler başka şiddet olaylarının da önünü kesecektir."

Steinmeier, Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Cumartesi günü İstanbul'a gidecek.
XS
SM
MD
LG