Erişilebilirlik

'Türkiye'ye İstihbarat Sağlıyoruz'


Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Geoff Morrell, Amerika’nın kuzey Irak’ta konuşlanan PKK terör örgütüne karşı Türkiye’ye istihbarat sağladığını söyledi.

Bakanlık Sözcüsü, "PKK'yla mücadele konusunda Türklere yardım ediyoruz; istihbarat sağlıyoruz. Ancak 'operasyonlarda kullanılabilecek istihbarat' sağlamak gerekiyor. İşte biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz. Şimdilik bu kadarını söyleyebilirim" diye konuştu.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü şöyle konuştu: 'Tercihimiz, Iraklıların, Irak sınırları içerisinde, Türklerin de kendi sınırları içerisinde PKK terör örgütüne karşı harekete geçmeleri.'

Savunma Bakanlığı, istihbarat paylaşımının yeni bir gelişme olmadığını; Türkiye'yle Amerika'nın uzun süredir işbirliği yaptığını; ve ABD askerlerinde PKK unsurlarıyla karşılaştıkları takdirde tutuklama veya uygun adımı atma yetkisi bulunduğunu belirtti.

Bakanlık yetkilileri, PKK sorununa kalıcı bir çözüm bulunması için Irak ve Türkiye arasında işbirliği yapılması gerektiğini vurguluyor.

Bu arada, CNN Televizyonu’nun üç askeri kaynaktan edindiği bilgiye göre, Amerika'nın sınır bölgesinde U2 keşif uçaklarıyla istihbarat topladığını bildirdi. Ancak Savunma Bakanlığı Sözcüsü, nasıl istihbarat toplandığı konusunda açıklama yapamayacağını söyledi.

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kürt Özerk Bölgesi lideri Mesut Barzani’yi PKK’ya yardım etmekle suçladı.

Barzani, dün soruna barışcı çözüm istediğini ve Türkiye ile PKK arasında taraf olmak istemediğini söylemişti.

Irak Dışişleri bakanı Hoşyar Zebari de bugün PKK’nın ikmal yollarını kesme amacıyla sınırdaki kontrol noktalarının sayısını arttırıldığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG