Erişilebilirlik

Sınırda Kaygı


Irak’la Türkiye arasındaki sınırın kapanma ihtimali, bölgede büyük kaygı yaratıyor. Kuzey Irak’ta İbrahim Halil geçit noktasında bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri Deborah Block, sınırın her iki yakasındaki taksi ve kamyon sürücülerinin işlerini kaybetmekten korktuklarını bildiriyor. Bölgede yaşayanlar her iki tarafta işlerin durabileceğini söylüyor.

Çok uzun kuyruklar oluşturan yük kamyonları ve taksiler sınırın İbrahim Halil mevkiinden kuzeybatı Irak’a geçmeyi bekliyor. Bu geçit noktası yakıttan çimentoya kadar her türlü malı taşıyan kamyonlar için en emniyetli yol. Sınırı bu noktadan, her gün geçen yüzlerce sürücü yarı özerk Irak Kürt bölgesinin kazandığı siyasi ve ekonomik başarı nedeniyle, Türkiye’deki Kürtler’in özerklik isteme ihtimalinden Ankara’nın korktuğunu düşünüyor. Türk taksi sürücüsü Bahattin Muhammet gelirini kaybetmekten kaygılanıyor:

Muhammet, Türkiye’nin kuzey Irak’a müdahale hazırlığının işleri büyük çapta yavaşlattığını belirtiyor. Ona göre, Türkiye sınırı kapatırsa, taksi sürücüleri işlerini kaybedecek. Sınırın her iki tarafı da birbirine bağımlı durumda. Türkiye’den pek çok Kürt yakındaki Irak kent ve kasabalarında iş kurmuş ve her çeşit malı satıyor. Bu şirketlerden birçoğu sınır ötesi operasyon korkusuyla işlerini kapatmış bulunuyor. Bir sürücü de başka bir noktaya işaret ediyor:

İsmini vermeyen bir sürücüye göre göre, eğer sınır kapatılırsa, sınır ticaretinin yok olması yüzünden, Türkiye’nin ekonomisi zarar görecek. Sınırdaki bir başka Iraklı da kuzey Irak’taki Türk şirketlerinin Türkçe yazılarını Kürtçe’ye çevirdiğini belirtiyor ve sınırı geçip Türkiye’ye gitmenin son derece zahmetli bir iş haline gelmesinden yakınıyor. Onun ifadesine göre, gümrüklerde görevliler çok sıkı arama yaptığı için, çok uzun kuyruklarda beklemek gerekiyor.

Kuzey Irak’ta yaşayan pek çokları gibi sorularımızı yanıtlayan çevirmen de sınır sorununun, diplomasiyle çözülmesi gerektiğine inanıyor.

XS
SM
MD
LG