Erişilebilirlik

'Samimiyet Testi'


Kuzey Irak’ta konuşlanan PKK ile mücadelede sınır ötesi operasyon dahil her türlü önlemi almaya kararlı olan Ankara, bu mücadeleye destek için uluslararası kamuoyuna çağrılarıda bulunuyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Türkiye ziyareti öncesi, PKK terörünün herkes için bir ‘samimiyet testi’ olduğunu söyledi. İstanbul’da yapılacak genişletilmiş Irak toplantısı için hazırlıklar son aşamasında. Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) kuzey Irak’a ekonomik ambargo uygulanmasına ilişkin tavsiye kararını görüşmek üzere toplanıyor.

Doğu ve Güneydoğu’da PKK ile Türk askeri arasındaki çatışmalara her gün bir yenisi eklenirken, Türkiye’nin PKK ile mücadelede kuzey Irak’a sınır ötesi operasyondan önce diplomatik kanalları olabildiğince kullanma çabası dikkat çekiyor. İstanbul’daki genişletilmiş Irak toplantısı öncesi Ankara’da Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı ağırlayacak olan Türkiye, PKK ile mücadelede Amerikan yönetiminden beklenen ‘somut adımlar’ı açıkça dile getirecek. Rice’a, “Somut adım yoksa kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon kaçınılmaz” mesajı verecek olan Ankara, somut adımdan kastedileni de liste halinde Rice’a sunacak.

Bu listede; Ankara’nın Irak yönetimine daha önce de sunduğu ve kendisine iade edilmesini istediği PKK liderlerinin isimleri, kuzey Irak’taki PKK kamplarının dağıtılmasını öngören ortak çalışma planları ve Kürt grupların PKK ile olan bağlarını kesecek ortak istihbarat çalışma stratejileri yer alıyor.

Türkiye’nin PKK ile mücadelede uluslararası kamuoyundan destek beklentisi İstanbul’da yapılacak genişletilmiş Irak toplantısına da damgasını vuracak. 1-2 Kasım’da üst düzeyde, 3 Kasım’da da Dışişleri Bakanları seviyesinde gerçekleştirilecek toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın da katılıyor olması ayrı bir önem taşıyor. Toplantıya Irak'a komşu ülkeler İran, Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Suriye’nin yanısıra BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya, G-8 ülkelerinden Japonya, Almanya, İtalya ve Kanada ile BM, İslam Konferansı Örgütü, Arap Ligi ve AB Komisyonu’ndan yetkililer de davetli.

Toplantıda öne çıkacak Türkiye’nin terörle mücadelesine destek arayışı, Amerikan yönetimine 5 Kasım’da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Başkan George Bush ile görüşmesinde yeniden iletilecek. Bu görüşmede neler isteyeceğini partisinin grup toplantısında dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin kendini koruyacak güçte olduğunu söyledi ve “PKK terörü herkes için bir samimiyet testidir. Bölgenin ve bundan sonraki ilişkilerin kaderini belirleyecek önemdedir” diye konuştu. Erdoğan, Bush ile görüşmesinde PKK’nın destekçileri, uyuşturucu pazarı ve Amerikan silahlarının teröristlerin elinde bulunması konularını açıkça gündeme getireceğini dile getirdi. Erdoğan, “Başta Başkan Bush olmak üzere tüm muhataplarımıza Türkiye’nin terör konusundaki kararlığını bir kez daha ifade edeceğim. Stratejik ortak-müttefikimiz ve Irak’la ilgili konularda öncelikli sorumluluğu olan Amerika’dan teröristlere karşı acilen somut adımlar beklediğimizi daha önce açıkça ifade ettik” dedi.

Tüm bu trafiğin Türkiye için ne kadar önem taşıdığı 21 Ekim’de Hakkari-Dağlıca’da çıkan çatışmada 12 askerin hayatını kaybetmesinin ve 8 Türk askerinden de haber alınamaması dikkate alındığında daha da belirginleşiyor. İşte bu ortamda 24 Ekim’de toplanan Milli Güvenlik Kurulu da, kuzey Irak’a ekonomik ambargo uygulanması için Bakanlar Kurulu’na tavsiye kararı almıştı. Bakanlar Kurulu, bu kararı görüşmek üzere toplanıyor. Ankara, Kürt yönetiminin 300 milyon doları aşan geçiş parası alarak finans kaynağı sağladığı Habur Sınır Kapısı’nı bu kapsamda kapatmayı ve kapıyı Suriye sınırına kaydırmayı da planlıyor.

XS
SM
MD
LG