Erişilebilirlik

Terörle Mücadelede Kritik Görüşmeler


PKK’ya karşı ‘acil ve somut’ adım atma konusunda Irak yönetimi ile orta yolu bulamayan Ankara’da tüm gözler Amerikan yönetimi ile yapılacak görüşmelere çevrildi. 2 Kasım’da İstanbul’da yapılacak genişletilmiş Irak toplantısı için Türkiye’de olacak Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu toplantı öncesinde Ankara’ya gidecek ve Türkiye ile kritik görüşmelerde bulunacak. Ankara’nın PKK’ya karşı somut adım için Amerikan yönetiminden beklentilerini ‘son kez’ masaya koyacağı toplantı ise 5 Kasım’da Başkan Bush ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşecek.

Irak hükümetinin Türkiye’ye özel bir heyet gönderip PKK’ya karşı ortak hareket planı oluşturma girişimi Ankara’da sonuçsuz kalmıştı. Türkiye’ye dört maddelik bir öneri listesini sözlü olarak sunan Irak tarafı, bu listeye yanıt alamadıklarını belirtip Ankara’dan ayrılmıştı. Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise Irak heyetinin sunduğu önerilerin ‘yetersiz’ olduğunun yazılı bir açıklama ile kamuoyuna duyurulduğunu belirtip, görüşmelerden sonuç alınamadığını bir kez daha dile getirmişti. Irak heyetinin Türkiye tarafından ‘yetersiz’ bulunan önerileri; sınırdaki karakol sayısının koalisyon güçleri ve Türkiye tarafından belirlenecek noktalar doğrultusunda artırılmasını, iki ülke arasındaki siyasi-askeri ilişkilerin geliştirilmesini, Türkiye-Amerika ve Irak yönetimi arasında üçlü bir komisyon kurularak terörle mücadelede etkin yolların aranmasını ve Hakkari-Dağlıca’daki çatışmanın ardından kaybolan 8 Türk askerinin bulunması için ortak çaba gösterilmesini içeriyordu.

Irak heyeti ile yapılan görüşmelerin ardından bölge turu kapsamında İran’a giden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, PKK ile mücadelede ‘acil ve somut adım’ beklentilerinde ısrarlı olduklarını bu yüzden de Irak yönetiminin önerilerini yetersiz bulduklarını dile getirmişti. Irak heyeti ile görüşmelerin yetersiz kaldığı noktada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da, Türkiye’nin sınırdaki hazırlıklarının tamam olduğunun, operasyon için de 5 Kasım’da Washington’da Başbakan Erdoğan ile Başkan Bush arasında gerçekleşecek görüşmeyi beklediklerinin mesajını vermişti.

Büyükanıt’ın bu mesajının ardından PKK ile mücadelede kararlı olduklarını vurgulamak için “Her an her şey olabilir” diyen Başbakan Erdoğan, Amerika’ya gitmeden de Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyonun olabileceğini dile getirdi. İşte tüm bu değerlendirmelerden sonra Türkiye’de, Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon beklentisi iyice yükseldi. Bu hafta, Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı ağırlayacak olan Ankara, Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon yapmadan önce PKK’ya karşı mücadelede siyasi ve diplomatik kanalları olabildiğince kullanma çabasını Rice ile gerçekleştirilecek görüşmelerde bir kez daha ortaya koymaya çalışacak.

Ancak, Doğu ve Güneydoğu’dan gelen haberlerde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır ötesi operasyon için hazırlıklarını tamamladığı belirtiliyor. Hakkari, Çukurca'da sayıları 150'yi bulan köy korucularının stratejik noktalardaki mevzilere ve nöbet yerlerine girmesinin yasaklandığı, Kuzey Irak'taki 20'yi aşkın köyün de boşaltıldığı gelen haberler arasında.

Türkiye, tüm bu hareketliliğin ortasında 2-3 Kasım’da İstanbul’da genişletilmiş Irak toplantısına ev sahipliği yapacak. Irak hükümetini, Başbakan Nuri El-Maliki ile Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin temsil edeceği toplantıda terörle mücadelenin uluslar arası boyutunun tüm yönleriyle değerlendirilmesi bekleniyor.
XS
SM
MD
LG