Erişilebilirlik

Tunceli'de Operasyon: 15 PKK'lı Öldürüldü


Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Tunceli’nin Pülümür ilçesi kırsalında düzenlediği operasyonda 15 PKK teröristi öldürüldü.

Helikopterlerin de destek verdiği operasyonda, askerlerin kayıp verip vermediği konusunda bir açıklama yapılmadı.

Bu arada İzmit’te düzenlenen terör karşıtı bir gösteride meydana gelen patlamada üç kişi yaralandı. Patlamayla ilgili incelemenin sürdüğü bildirildi.

Amerikalı Komutanlardan Açıklamalar

Irak'taki en yüksek rütbeli Amerikalı Komutan Orgeneral David Petraeus, Amerikan silahlı kuvvetlerinin Türkiye ile Irak arasındaki gerginliği gidermek amacıyla çabasında rol oynadığını söyledi ancak ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti.

Petraeus bugün (Pazar) yaptığı açıklamada "NATO müttefikimiz Türkiye ile birlikte yaptığımız şeyler var ama ne yaptığımız konusunda birşey söylemeyeceğim," diye konuştu.

Petraeus'un bu sözlerinin Irak'ın kuzeyindeki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Tümgeneral Benjamin Mixon'ın Cuma günü söylediği, "Kuzey Irak'tan Türkiye'ye geçerek saldırılar düzenleyen PKK'ye karşı birşey yapmayı planlamadıkları" şeklindeki sözlerin Türkiye'de yolaçtığı tepkiyi hafiftletme amacı taşıdığı sanılıyor.

Tümgeneral Mixon bugün (Pazar) daha önce planlandığı gibi görevi Tümgeneral Mark Hertling'e devretti. Yeni komutan, Bağdat'ın 80 kilometre kuzeyinde, Tikrit yakınındaki bir Amerikan üssünde yapılan devir teslim töreninden sonra gazetecilere "diplomatik çabalar devam ederken askeri alanda atılabilecek adımlar konusunda konuşmasının uygun olmayacağını" söyledi. Hertling, Irak, Türkiye ve Amerika'nın sorun üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Babacan: 'Tüm Seçenekler Masada'

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, PKK’yla mücadele konusunda tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Resmi ziyarette bulunduğu İran’da açıklama yapan Babacan, diplomatik seçenek üzerinde de durulduğunu belirtti.

Babacan İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki’yle düzenlediği basın toplantısında, Amerika’nın PKK terör örgütüne yardım edip etmediği yönündeki bir soruyu yanıtladı. Ali Babacan, Amerika’nın, küresel terör eylemlerinin hedefi bir ülke olduğunu ve terör hedefi olmanın ne olduğunu anlayabilecek birkaç ülkeden biri olduğunu söyledi. Babacan, “Amerika’nın dünyadaki herhangi bir terör örgütüne destek verebileceğini düşünmek bile istemiyorum, böyle bir şeye ihtimal vermiyorum,” diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Muttaki’yse, Irak’taki terör faaliyetlerinden dolaylı olarak Amerika ve İsrail’i suçladı.

Bu arada İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ın da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yaptığı telefon görüşmesinde, PKK terör örgütünü kınadığı bildirildi. İran haber kaynaklarına göre Ahmedinejad, PKK’nın terörist faaliyetlerinin Türkiye, İran ve Irak’ın çıkarlarına zarar verdiğini söyledi.

Ahmedinejad’ın bu konuda, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’yle de bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. Irak başbakanlık kaynakları, Maliki’nin PKK terör örgütüyle mücadele konusunda İran devlet başkanıyla aynı görüşte olduğu, ancak bu işin barışçı yolla yapılmasını tercih ettiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG