Erişilebilirlik

Rumsfeld'e Suç Duyurusu


Paris’teki insan hakları dernekleri, özel bir ziyaret nedeniyle Paris’te bulunan Amerika eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld hakkında 'işkenceye onay vermek ve organize etmek' iddiasıyla suç duyurusunda bulundular. Rumsfeld’in Fransa topraklarında bulunduğunu belirten dernekler, Eski Bakan’ın gözalltına alınmasını talep ettiler.

Amerikan eski savunma bakanı Donald Rumsfeld, Fransa’da kötü bir sürprizle karşılaştı. Fransız insan hakları dernekleri, 'Dış Politika' dergisinin bir paneline katılmak üzere Paris’e gelen Rumsfeld aleyhinde Ebu Garip ve Guantanamo cezaevlerinde 'tutuklulara işkence ettiği iddiasıyla' suç duyurusunda bulundular.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, Fransız İnsan Hakları Ligi, Anayasal Haklar Merkezi ile Anayasa ve İnsan Hakları için Avrupa Merkezi, yaptıkları ortak açıklamada Rumsfeld aleyhinde suç duyurusunda bulunduklarını belirttiler. Guantanamo ve Ebu Garip cezaevlerindeki işkinceyi koordine ettiğini savunan dernekler, Rumsfeld’in Hissen Habre ve Radovan Karadziç’ten daha beter işkenceler serisini yönettiğini öne sürdüler.

Dernekler adına suç duyurusunda bulunan avukat Patrick Baudouin, 1984 New York Konvansiyon’undan yola çıkarak eski bakan hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. İşkencenin insanlık suçu olduğunu ve sorumlusu hakkında bulunduğu her yerde dava açılabileceğini belirten Baudouin 'Ramsfeld şu anda Fransız topraklarında bulunuyor. Bize göre Ramsfeld, bu cezaevlerinde insanları köpek yerine koyan uygulamanın başıdır ve yargılanmalıdır' diye konuştu

Rumsfeld aleyhinde daha önce de Almanya, İsveç ve Arjantin’de suç duyurusunda bulunulmuş, Alman yargısı Rumsfeld aleyhindeki suç duyurusunun kendi ülkelerini kapsamadığını belirterek, talebi işleme koymamıştı. Amerika’da da, sanıklar tarafından yapılan benzer bur suç duyurusu da suçluların Amerikan vatandaşı olmadığı gerekçesiyle reddedilmişti.
XS
SM
MD
LG