Erişilebilirlik

'Barut Fıçısı ve Fitil'


Fransa’nın saygın uluslararası politika dergisi Courrier International, bu hafta Türkiye-Irak-PKK üçgenindeki restleşmeyi, kapaktan 'Kürt kıvılcımı' başlığıyla vererek, Üçüncü Dünya Savaşı uyarısında bulundu. Derginin Editörü Philippe Thureau-Dangin 'Barut fıçısı ve fitil' adlı baş yazısında, Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesinin Üçüncü Dünya Savaşı’nın kıvılcımını çakacağın öne sürdü.

Fransız uluslararası politika dergisi Courrier İnternational, bu haftaki kapağını Türkiye ile Irak arasında askeri krize yol açan PKK gerginliğine ayırdı. Türk, İran, Irak ve PKK’lı yetkililer ile görüşen Courrier İnternational, bu haftaki sayısında Ekim ayının ortasından bu yana yaşanan siyasi gelişmeleri analiz eden geniş bir dosya hazırladı.

Dergi, 17 Ekim’de Amerikan Başkanı George Bush’un 'Eğer üçüncü dünya savaşından kaçınmak istiyorsanız, İran’ın nükleer silah üretimini durdurmanız gerekir' açıklamasının ardından yaşanan gelişmelere dikkat çekti. 20 Ekim’de, İran’ın nükleer silah tartışmalarındaki baş müzakerecisi Ali Larijani’nin, Ahmedinejat’a yakın ve daha katı birisi olarak bilinen Said Halili ile yer değiştirmesinin bölgede artık daha katı bir politika izleneceğinin habercisi olduğunu vurguladı.

Dergi ayrca 22 Ekim’de, Uluslararası Atom Enerjisi Kurum Başkanı Muhammed El Baradey’in, Le Monde gazetesine yaptığı 'İran’ın nükleer silah üretebilmesi için 3 ila 8 yıl arasında bir süreye ihtiyacı var. Bütün istihbarat servisleri bu konuda hemfikir' açıklamasına karşın İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, 'Üç yıl içinde kullanılacak bir İran nükleer bombası Baradey’i rahatsız etmeyebilir ama beni son derece endişelendiriyor' sözlerinin altını çizdi.

Bütün bu gelişmeleri İranlı yetkililere soran Courrier İnternational, İranlı üst düzey yetkililerin 'kürt kıvılcımından' söz ettiklerini vurguluyor. Derginin baş yazarı Philippe Thureau-Dangin, 'PKK’nın pusu ve saldırılarla Türk ordusunda kayıplara yol açmasının ardından, Türk Generallerinin istediği gibi Türk ordusu Irak’a girerse, herşey olabilir. Öncelikle Irak Kürtlerinin karşılık vermesi söz konusu olur. Ve tüm ülke bundan rahatsızlık duyar. Ardından İran da güneyden Iraklı Şiiler’in bölgesine girer. İşte burada barut fıçısı ve kıvılcım bir araya gelir. Tıpkı 1914’te, bütün Avrupanın ilk başta neredeyse görmediği Avusturya veliahtı François Ferdinand’ın, Saraybosna’da öldürülmesi gibi. Ama şükürler olsun ki, fitil henüz ateşlenmedi' dedi.

Öte yandan Kandil Dağı’nda PKK militanlarıyla yapılan bir roportaja yer veren Le Monde Gazetesi, militanlarla yapılan söyleşileri aktarırken, ülkenin diğer gazeteleri ise konuya ilişkin haberleri sıcağı sıcağına okuyucularına aktarıyor.

XS
SM
MD
LG