Erişilebilirlik

Sekiz Askerden Haber Alınamıyor


Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde PKK ile Türk askeri arasında çıkan çatışmanın ardından 8 askerden haber alınamadığını açıkladı. Hakkari-Dağlıca’da başlayan çatışmalar belli aralıklarla sürüyor. Genelkurmay, çatışmalarda etkisiz hale getirilen PKK’lı sayısının 34’e ulaştığını duyurdu.

Hükümete Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon için yetki veren tezkerenin ardından PKK ile Türk askeri arasında Hakkari’de çıkan ilk çatışmadan sonra Ankara’da yaşanan siyasi ve diplomatik hareketlilik sürüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mecliste temsil edilen tüm partilerin liderlerini Çankaya Köşkü’nde kabul ederek, teröre karşı ortak platform arayışını sürdürdü. Gül ile görüştükten sonra açıklama yapan ana muhalefetteki CHP lideri Deniz Baykal, Türkiye’nin yeni bir terörle mücadele politikasına ihtiyacı olduğu yönündeki görüşlerini yineledi.

Bakanlar Kurulu Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında ‘terörle mücadele’ gündemiyle toplandı. Toplantının sürdüğü sırada Genelkurmay Başkanlığı’ndan Hakkari’deki çatışmayla ilgili olarak yeni bir açıklama geldi. Açıklamada, çatışmanın ardından irtibat kesilen 8 askerden haber alınamadığı yönündeki bilgiler doğrulanırken, bölgedeki çatışmalarda etkisiz hale getirilen PKK’lı sayısının 34’e yükseldiği bilgisine yer verildi. Açıklamada, “Hakkari/Dağlıca’daki bir birliğimize karşı girişilen silahlı saldırıyla başlayan çatışmalar, geçen süre boyunca aralıklarla devam etmektedir” ifadesi yer aldı.

Bakanlar Kurulu’nda yapılan değerlendirmeler hakkında açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek oldu. Çiçek, Terörle mücadelenin çok boyutlu olduğunu ve silahlı mücadele öncelikli olmak üzere hukuki, siyasi, diplomatik ve sosyal alanlarla alınan ve acil olarak alınması gereken önlemlerin toplantıda değerlendirildiğini söyledi. Terörle mücadele konusunda devletin tüm kurumları arasında işbirliği olduğunu belirten Çiçek, kendilerinden haber alınamayan 8 askerle ilgili olarak “Bölgede operasyonlar sürüyor. Birlikler arasında irtibat eksikliği olabilir” demekle yetindi.

Babacan: Irak’a Gitme Niyetindeyim

Başbakan Erdoğan, Ankara’daki hareketli saatlerin ardından İngiltere’ye hareket ederken , Dışişleri Bakanı Ali Babacan da çıktığı Ortadoğu turunu tamamlayarak Türkiye’ye döndü. Babacan, Esenboğa Havaalanı’nda yaptığı açıklamada, terörle mücadele kapsamında meclisten alınan yetkinin ‘tereddütsüz’ kullanılacağını belirtirken, Irak’ı da ziyaret etme niyetinde olduğunu söyledi. Babacan, hükümetin terör sorununu çözmekte her zaman ‘diyalog ve diplomasi’yi tercih edeceğini ancak bu tercihin “PKK’nın eylemlerine göz yumulacağı” şeklinde algılanmamasını istedi.

XS
SM
MD
LG