Erişilebilirlik

Lesser: 'Ermeni Tasarısı Krizi Bitmiş Değil'


Woodrow Wilson adlı düşünce kuruluşunun Türkiye uzmanlarından Ian Lesser, Ermeni yasa tasarısı ile ilgili krizin sona ermediğini söyledi. Türkiye ile ilgili hazırladığı ‘Beyond Suspicion: Rethinking US-Turkey Strategic Relations’ adlı raporun ele alındığı bir toplantıda konuşan Lesser, yasa tasarısı genel kurul gündemine geldiği an geçmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Lesser Türkiye’nin bu sene tasarıyı önlemiş olmasının, önümüzdeki yıl tekrar genel kurul gündemine alınmayacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Lesser, Amerikan Türk ilişkilerinin iyileştirilmesi için yapılması gerekenleri sıraladı. Lesser ilişkilerde gerçek dışı beklentilerin hayal kırıklıklarına yol açtığını söyledi. İlişkileri sadece ikili düzeyde düşünmemek gerektiğini belirten Lesser, Türkiye ve ve Amerika’nın, çeşitli uluslararası kuruluşlar düzeyindeki ilişkilerine de önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Türk-Amerikan ilişkilerinin savunma endüstrisi odaklı olmaktan kurtarılması gerektiğini belirten Ian Lesser, kültürel ve halklar arası ilişkilerin artırılması gerektiğini savundu.

Amerika’nın PKK konusunda adım atmasının şart olduğunu söyleyen Amerikalı uzman, Türkiye’nin Washington’ın Irak politikasına dahil edilmesi gerektiğini kaydetti. Ian Lesser son olarak, Türk-Amerikan ilişkilerine soluk verecek yeni nesillerin yetişmesi gerektiğinin de altını çizdi.
XS
SM
MD
LG