Erişilebilirlik

Gönül ve Gates 'Sınırötesi'ni Konuştu


Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kiev’deki Avrupa Savunma Bakanları Toplantısı çerçevesinde Robert Gates ile görüştü.

Gönül, Amerika’dan PKK militanlarına karşı somut bir şekilde harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Gönül hükümetin sınır ötesi operasyon için hazırlık yaptığını ancak bunun derhal operasyon olacağı anlamına gelmediğini açıkladı.

Türk ve Amerikan savunma bakanlarının yaklaşık yarım saat süren görüşmesinde, Ankara’nın, PKK militanlarına karşı harekete geçme konusunda, Amerika ve Irak ordusundan duyduğu hayal kırıklığı ifade edildi.

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye’nin böyle bir operasyona tek başına girişmeme arzusundan memnun olduğunu açıkladı. Bununla birlikte Amerika savunma bakanı, yeterli istihbarat almadan ve hedef belirlemeden bölgeye büyük bir kuvvet göndermenin gereksiz kayıp ve hasara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Amerika’nın Sesi muhabirinin bildirdiğine göre, Savunma Bakanı Vecdi Gönül Amerika’dan PKK’ya karşı daha somut adımlar atmasını istedi. Gönül şöyle konuştu:

"Şu ana kadar Amerika’yla istihbarat alış verişinde bulunduk. Amerikalılar bir şeyler yaptı, fakat biz daha somut adımlar atmasını istiyoruz.”

Vecdi Gönül, Irak’ın kuzeyinde üstlenen PKK unsurlarına karşı askeri planların yapıldığını, yeterli istihbaratın toplanmasına çalışıldığını belirtti ve Türkiye’nin Amerikalılarla birlikte hareket etmek istediğini söyledi.

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates de Türkiye’nin bu yaklaşımını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti:

"Türk bakan tek taraflı harekete geçme konusunda isteksiz olduklarını ima ediyor ki, bu iyi bir gelişmedir. Bundan cesaret alıyorum."

Savunma Bakanı Gates, Amerika’nın daha fazla istihbarat sağlamaktan öte ne yapabileceği hakkında ayrıntılı bilgi vermedi:

"Türk hükümetiyle işbirliği olarak birçok şey yaptık. Terörizm söz konusu olduğunda, birinci ve en önemli mesele harekete geçmeyi sağlayacak olan istihbaratın toplanmasıdır. Harekatı anlamlı kılacak istihbarat bulunmadığı ve belli bir hedef olmadığı takdirde, Türkiye’nin Irak topraklarına büyük bir askeri güç sevketmesinin sadece ağır hasar yaratmaktan başka bir işe yaramayacağını Türk bakana anlattım."

Amerika savunma bakanının verdiği bilgiye göre, ikili görüşmede Temsilciler Meclisi’nde görüşülmeyi bekleyen Ermeni karar tasarısı da ele alındı. Amerikalı bir yetkili, Gates’in Vecdi Gönül’e, “Irak’a girişilecek bir harekat Ermeni tasarısının kabul ihtimalini artırır” dediğini belirtti.

Amerika savunma bakanı, Türkiye’nin Irak’a sınır ötesi operasyonunun, ilgili tüm taraflar açısından zararlı olacağına işaret etti:

"Türk bakana itidalli davranmanın bir zayıflık belirtisi olmadığını, bu ikisinin birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini anlattım. Büyük bir sınırötesi operasyon Türkiye’nin, bizim ve Irak’ın çıkarlarına ters düşer. Sayın bakana bu konuda birlikte çalışmamız gerektiğini de belirttim."

Türk ve Amerika savunma bakanları, Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Grubu’nun Kiev’deki konferansı nedeniyle biraraya geldiler. Savunma Bakanı Vecdi Gönül Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iki hafta sonra Amerika’ya giderek, Başkan Bush’la görüşeceğini söyledi. Ancak Gönül Türkiye’nin son PKK saldırıları üzerine, tepkisini o tarihe kadar geciktirmek istemeyeceğini belirtti ve harekete geçme zamanını tayin etmenin, taktik bir konu olduğunu kaydetti.

XS
SM
MD
LG