Erişilebilirlik

Ankara'da Terör Zirvesi


Hükümete, Irak’ın kuzeyine sınırötesi operasyon için yetki veren tezkerenin onaylanmasının ardından Hakkari’de PKK ile Türk askeri arasında ilk çatışma çıktı. Genelkurmay Başkanlığı, çatışmada 12 askerin öldüğünü, 16’sının yaralandığını belirtirken, 32 PKK’lının da etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Çatışma haberiyle birlikte Ankara’da devletin zirvesi alarma geçti. Başbakanlık’ta yapılan terör toplantısını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında gerçekleştirilen ‘güvenlik zirvesi’ izledi. Zirveden, terörle mücadelede ‘gereken bedelin ödenmesinden kaçınılmayacağı’ kararı çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan, Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın kendisini telefonla aradığını ve PKK’ya karşı ‘somut adım’ için zaman istediğini açıkladı. Erdoğan, Türkiye’nin uluslarası hukuktan doğan tüm haklarını kullanacağını dile getirdi.

Hakkari’den gelen çatışma haberi, cumhurbaşkanını halkın seçmesini de öngören anayasa değişikliği paketi için yapılan referandumu gölgede bıraktı. Tüm televizyon kanalları Hakkari’de çıkan çatışmada 16 şehit verildiğine ilişkin ‘son dakika’ haberleri yaparken, çatışmayla ilgili ayrıntılar Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamayla ortaya çıktı. Açıklamada, 20 Ekim’i 21 Ekim’e bağlayan gece saat 02.00’de Irak’ın kuzeyinden gelen PKK’lıların, Hakkari-Dağlıca’da konuşlu Piyade Taburu’nun emniyet unsuru olan bir bölüğe üç ayrı bölgeden silahlı saldırıda bulunduğu belirtildi. Açıklamaya göre, çıkan çatışmada 12 asker şehit, 16 asker yaralandı, 23 terörist de etkisiz hale getirildi. “Saldırıya anında misliyle karşılık verilmiş; teröristler silahlı helikopterler tarafından görerek, mevcut ateş destek vasıtalarıyla görmeyerek ateş altına alınmıştır” denilen açıklamada, olay bölgesinin güneyinde teröristlerle yeniden temasın sağlandığı ve çatışmaların sürdüğü kaydedildi. Açıklamada, teröristlerin kaçış istikametlerinin manevra birlikleriyle takip edildiği, birliklerin harekatı ile koordineli olarak 63 muhtemel hedefin ağır silahlarla ateş altına alındığı bilgisi de yer aldı.

Hakkari’den gelen terör saldırısı, Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Saldırıya ilk tepkisini, referandum için oy kullanmaya gittiği İstanbul’da veren Başbakan Tayyip Erdoğan, “Öfkemiz, şüphemiz çok fazla” dedi. Erdoğan, İstanbul’daki programını yarıda kesip Ankara’ya dönerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, oy kullanmak için gittiği Kayseri’deki ayrıntılı programını iptal etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Hakkari’deki çatışmaya tepkisini ortaya koyarken Irak’ın toprak bütünlüğüne bazı Iraklılardan daha fazla önem verdiklerini söyledi. “Irak, teröristlere yataklık yapmaya devam ettiği sürece bunu yoketmek bizim hakkımızdır” diyen Gül, teröre karşı vatandaşlara ve devletin kurumlarına ‘birlik çağrısı’ yaptı. Gül, Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani’nin Kuzey Irak’a bir saldırı durumunda ‘kendilerini koruyacakları’na ilişkin açıklamasını hatırlatan gazetecilere, muhatabının Barzani olamayacağını belirterek yanıt verdi.

Muhalefetin Gündemi

Hakkari’deki saldırı, muhalefetin de gündemi oldu. CHP lideri Deniz Baykal Türkiye’ye karşı ‘örtülü savaş’ yürütüldüğünü öne sürerek, hükümetin kapsamlı ve yeni bir terör politikasına ihtiyacı olduğunu dile getirdi. MHP lideri Devlet Bahçeli, sınırötesi operasyon için TBMM’nin bir tezkere çıkardığını hatırlatarak, operasyonun ‘mutlaka’ gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Saldırı, çeşitli illerde yapılan gösterilerle protesto edilirken, Ankara’da Amerikan büyükelçiliği önünde de yoğun protestolar gözlendi.

Wilson: ‘Ortak Hedef’

Saldırıyla ilgili bir açıklama da Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’dan geldi. Yaptığı yazılı açıklamada saldırıyı kınadığını belirten Wilson, “Bu vahşet döngüsünü sona erdirmek, üzerinde birleştiğimiz bir hedeftir" dedi. Wilson, ülkesinin terörle mücadelede Türkiye ile birlikte çalışma taahhüdünü de yineledi.

Genelkurmay’dan İkinci Açıklama Saldırıyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı ikinci bir açıklama da yaptı ve çatışmada öldürülen terörist sayısının 32’ye yükseldiğini duyurdu. Bu arada, Başbakanlık’ta Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında bir güvenlik toplantısı yapıldı. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, MİT Müsteşarı Emre Taner, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Köksal ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput katıldı. Toplantı sonrasında açıklama yapan Çiçek, terörle mücadelede Türkiye’nin ‘her türlü önlemi’ alacağına vurgu yaptı.

Çankaya’da Zirve: ‘Teröre Müsamaha Yok’

Başbakanlık’taki toplantının ardından Çankaya Köşkü’nde de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında ‘güvenlik zirvesi’ toplandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da katıldığı toplantıda, tezkerenin ardından PKK’ya karşı alınacak ek önlemler ayrıntılarıyla değerlendirildi. İki buçuk saat süren toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, terör örgütünün toplumun birliğini bozma amacında olduğu vurgulanırken, halkın ‘sağduyu’ içinde tepkisini ortaya koyacağına olan inanç dile getirildi. Açıklamada, “Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğüne sagyılı olmakla birlikte teröre yardım ve yataklık yapılmasına müsamaha göstermeyecek ve hakkını, hukukunu, bölünmez bütünlüğü ile vatandaşlarını korumak için gereken bedel ne ise ödemekten kaçınmayacaktır. Bu husus, rahmetle andığımız şehitlerimize, acil şifalar dilediğimiz yaralılarımıza olduğu kadar, gelecek nesillerimize de yönelik sorumluluğumuzdur” ifadesi yer aldı.

Erdoğan: ‘Amerika Zaman İstedi’

Zirve sonrası AK Parti Genel Merkezi’nde açıklama yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, zirve toplantısına girerken Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın kendisini aradığını ve PKK’ya karşı ‘somut adım’ için zaman istediğini açıkladı. Kendisinin de Rice’a, ‘somut adımlarda gecikilmemesi’ gerektiğini söylediğini aktaran Erdoğan, Amerika’nın atacağı adımların stratejik ortaklığın bir parçası olacağını dile getirdi.

Irak’ın toprak bütünlüğü konusunda Türkiye’nin hiçbir olumsuz düşüncesinin olmadığını belirten Erdoğan, Irak merkezi hükümetinin kuzeyde PKK’nın konuşlanmasına izin vermesinin ‘anlaşılır’ olmadığını söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlığına vurgu yaparken, uluslararası hukuktan doğan tüm hakların kullanılacağını ve kimsenin de buna ‘hayır’ deme hakkının olmadığını dile getirdi. Erdoğan, gerektiğinde sınırötesi operasyonun yapılması için TBMM’nin hükümete yetki verdiğini hatırlattı ve bu yetkinin kullanılmasının askeri gerekçelere bağlı olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bu gerekçe oluştuğunda tereddüt etmeyiz. Olması gereken neyse onu yapacağız. Terörle mücadelenin bedeli neyse, bu bedeli ödemeye hazır olan bir hükümet var” diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye’nin yalnızca PKK’yı terör örgütü olarak ilan edenlerle masaya oturacağını anlatırken, Irak hükümetinden de, Kürt liderlerden de beklentinin bu olduğunu anlattı.

Uluslararası Gündem

Tüm bu toplantıların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son saldırılar üzerine Meclis’te temsil edilen tüm parti liderlerini Çankaya Köşkü’ne çağırdı. Gül’ün, PKK’yı terör örgütü olarak ilan etmeyen DTP’yi de Çankaya Köşkü’ne çağırması, “Gül, PKK’ya karşı mücadelede en geniş birliği oluşturmaya çalışıyor” yorumlarını da beraberinde getirdi. Başbakan Erdoğan da, Bakanlar Kurulu’na başkanlık ettikten sonra resmi ziyarette bulunmak üzere İngiltere’ye hareket edecek. İngiltere’de Başbakan Gordon Brown ile görüşecek Erdoğan’ın, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le de biraraya gelmesi planlanıyor.

XS
SM
MD
LG