Erişilebilirlik

Gates'ten Türkiye İle İlgili Açıklamalar


Savunma Bakanı Robert Gates bulundukları yer hakkında sağlam bilgi sahibi olduğu taktirde Amerika’nın Kuzey Irak’tan Türkiye’ye saldırı düzenleyen PKK’lılara karşı harekete geçebileceğini belirtti.

Savunma Bakanı Gates PKK ile mücadelede Amerika’nın Türkiye’ye yardım etmek istediğini, fakat harekete geçmek için yeterli bilgiye sahip olmadığını açıkladı. Gates şöyle konuştu: "Eğer kesin bilgilere sahip olursak, biz ve Iraklılar gerekeni yaparız. Bunlar hakkında bilgi sahibi olursak, bu bilgileri de Türkiye ile paylaşırız. Türk halkını ve ordusunu hedef alan bu tehdidi önleme konusunda Türkiye ile birlikte çalışmaya kararlıyız."

Savunma bakanının bu açıklaması, diğer savunma yetkililerinin son günlerde yaptıkları açıklamalardan biraz daha farklıydı. Onlar PKK’ya karşı savaşmanın, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin öncelikleri arasında olmadığını, PKK’ya saldıracak askeri güç ve bilgiye sahip olmadıklarını söylemişlerdi. Gates PKK militanlarının, saldırılarıyla zarar vermeye ve acı çektirmeye kararlı teröristler olduğunu da kaydetti.

Gates Türkiye’nin kuzey Irak’a operasyon düzenlememesini de istedi. Diplomatik yollardan hareket edilmesini isteyen Amerikalı yetkililer Iraklı liderlerin PKK sorununa çözüm için Türkiye’yle birlikte hareket etmesini övüyor. Savunma bakanı Amerika'nın özerk Kürt bölgesinin liderlerini PKK saldırılarını durdurmak için önlem almaya teşvik ettiğini de kaydetti. Robert Gates bu konuyu Türkiye savunma bakanıyla Avrupa’ya gelecek hafta yapacağı ziyaret sırasında ele alacağını bildirdi.

Gates ayrıca Amerikan Kongresi’nin Ermeni soykırım iddialarını kabul eden tasarıyı geçirmesinin yaratacağı sorunlar hakkında uyarıda bulundu. Tasarının kabul ihtimali son iki günde zayıflamış gözüküyor. Ancak savunma bakanı tasarı kabul edildiği taktirde, Türkiye’nin İncirlik hava üssünün kullanımını engelleyeceğinden emin olduğunu belirtti. Bakan Gates şöyle konuştu: "Türkler’in blöf yaptığını sanmıyorum. Bu konu Türkler için önem taşıyor. Bu tasarının tazminat ve hatta toprak iddialarına yol açabileceğini düşünüyorlar. Bu bakımdan, Türkler’in İncirlik’i bize kapatma ya da aynı sonuçları doğuracak bir sınırlama yoluna gitmesi gerçek bir tehlikedir."

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates Irak’a giden askeri malzemenin yüzde 70’inin İncirlik üzerinden sevk edildiğini, askeri operasyonlarda kullanılan yakıtın üçte birinin de yine Türkiye üzerinden sevk edildiğini tekrarladı. Ermenistan savunma bakanı ile dün bir görüşme yapan Robert Gates Kongre tasarısının gündeme gelmediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG