Erişilebilirlik

Alman Ekonomisi Eski Gücüne Kavuşuyor


Dünya üçüncüsü konumunda bulunan Alman ekonomisi son bir yıl içinde eski gücüne kavuşmaya başladı. Ancak olumlu makroekonomik göstergeler ülkede yaşıyanların cüzdanlarına aynı şekilde yansımıyor.

Alman ekonomisi esasında uzun yıllar hasretini çektiği bir dönem yaşıyor. Ekonomi düzenli olarak büyürken, işsizlik azalıyor, ülke dünya ihracat şampiyonu oluyor, yabancı şirketler Almanya’ya olan yatırımlarını arttırmayı planlıyor, bu da istihdamın yükselmesini beraberinde getiriyor.

Ancak ülkede madalyonun diğer yüzünde daha farklı gelişmeler oluyor. Nitekim benzin, mazot, doğalgaz, elektrik ve gıda maddeleri gibi yaşamın vazgeçilmezlerindeki fiyat artışları ile birlikte enflasyon oranı geçen ay, son 12 sene içersindeki en yüksek seviyesine ulaştı.

Federal İstatistik Dairesi, 2007 Eylül ayında tüketici fiyatlarının geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 2,5 oranında artış kaydettiğini açıkladı. Son aylarda yaşanan zam furyasında, tereyağı yüzde 43’lük artışla başı çekiyor, süt fiyatları yüzde 13, ekmek ise yüzde 10 zamlandı Almanya’da.

Özellikle günlük tüketime yöenlik alanlardaki zamların bu kış devam edeceği bildiriliyor. Peki bu artışlar daha ne kadar sürecek? Almanyalı Türk işadamı ve ekonomist Dr. Kemal Ertekin Almanya’daki gelişmelerin AB içindeki para politikalarıyla bağlantılı olduğunu savunuyor.

Fiyat artışları, pahalılık, geçim sıkıntısı Almanya’nın canını sıkmaya devam ederken, Federal Çalışma ve Sosyal Bakanlığı'nın verilerine göre ortalama net reel ücretler Almanya’da yirmi yıl öncesinin düzeyine indi. Almanya’da bir işçinin ortalama net reel yıllık ücreti 15 bin 845 Euro. Bu aylık 1320 Euro'ya denk geliyor, 1986 yılında alınan ortalama net reel aylık ücreti ise 1315 Euro olarak dikkati çekiyor.

XS
SM
MD
LG