Erişilebilirlik

Butto'ya Suikast Girişimi


Pakistan’ın Karaçi kentinde eski Başbakan Benazir Butto’yu sürgünden dönüşünde hedef alan ve a bombalı saldırıda, en az 125 kişi hayatını kaybetti; 260 kişi de yaralandı.

Suikast girişiminde Butto’nun yara almadığı ve yakındaki evinde güvenlik altında bulunduğu açıklandı.

Bombalar Benazir Butto’nun sekiz yıllık sürgünden dönüşünü kutlamak için sokakları dolduran binlerce kişinin ortasında patladı. İki ayrı patlama, konvoyda Butto’yu taşıyan zırhlı aracın çok yakınında meydana geldi. Saldırıdan birkaç dakika önce, Butto bir aracın üzerine çıkarak taraftarlarını selamlamıştı.

Butto, kendi isteğiyle gittiği sürgünden, uzun süren siyasi pazarlıklar sonucu Pakistan’a döndü. Şeriatçı militanlar Butto’ya karşı intihar saldırısı düzenleyecekleri tehdidinde bulunmuş, ancak eski başbakan ülkesine dönme kararından vazgeçmemişti.

Butto, Karaçi’de büyük bir kalabalık tarafından sevgi gösterileriyle karşıladı. Uçaktan inerken gözyaşlarını tutamayan Butto, Pakistan halkının beklentilerini boşa çıkarmayacağını söyledi. Butto’nun gelişi nedeniyle Pakistan’da olağanüstü güvenlik önlemleri alınmıştı.

İdam edilen eski başbakan Zülfikar Ali Butto’nun kızı olan Benazir Butto, 2008 başında yapılacak parlamento seçimlerine katılmayı planlıyor.

54 yaşındaki Benazir Butto, iki kez başbakanlık yapmış, 1999 yılında hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının ardından Pakistan’ı terk etmişti. Benazir Butto, hakkındaki yolsuzluk iddialarını Devlet başkanı Pervez Müşerref’in affetmesi üzerine ülkesine dönebildi. Af, Butto ile Müşerref arasında bir iktidar paylaşma anlaşmasının ilk adımı olarak yorumlandı.

XS
SM
MD
LG