Erişilebilirlik

'Filistin Devletinin Temeli Atılmalı'


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Orta Doğu temasları çerçevesinde Batı Şeria’daki Beytüllahim kentine giderek Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan toplumların liderleriyle biraraya gelecek.

Rice, Amerika’nın İsrail-Filistin anlaşmazlığına yalnızca siyasi bir sorun olarak bakmadığını, iki halkın yaşamını etkileyen toplumsal bir sorun olarak da baktığını söyledi.

Dün Ramallah’ta Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’la ortak basın toplantısı düzenleyen Rice, Başkan Bush’un barış sürecini ilerletmekte kararlı olduğunu ve İsrail-Filistin uyuşmazlığına son vermeyi, yönetimi için en büyük önceliklerden biri saydığını söyledi.

Rice, Amerika’da yapılacak barış konferansında Filistin devletinin kuruluşuyla ilgili bir zemin oluşturulmasını istediklerini de belirtti.

Abbas ise konferanstan önce tarafların bir ilkeler bildirisi üzerinde anlaşmaya varmalarını istedi.

Bağımsız Filistin Devletinin Temeli Atılmalı

Gelecek ay ABD'de yapılması planlanan Orta Doğu konferansının yaklaşıyor olması ve de Bush yönetiminin İsrail-Filistin sorununun çözüme ulaştırılmasını öncelikli işlerden adletmesi ile ABD Dışişleri Bakanı Condaleezza Rice yeniden bölgeye geldi.

Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile yaptığı ikili görüşme sonrasında Ramallah'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rice, ABD yönetiminin gelecek ay yapılacak konferansın bağımsız Filistin Devleti'nin temelini atmasını istediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Rice konferansa hangi ülkelerin çağrılacağının henüz kararlaştırılmadığını da ekledi. Bu karar öncesinde konferans gündemine alınacak konular hakkında İsrail ve Filistin müzakere gruplarının mütabakata varması gerektiğini ifade etti. Rice konferans gündeminin netleşmesinin şart olduğunu kaydetti.

ABD, Orta Doğu konferansı hakkında iyimser bir tavır içinde olsa da kapalı kapılar ardında bu konferansın başarıya ulaşacağına dair endişeler her geçen gün artıyor.

İsrail ve Filistin tarafları Kudüs'ün nihai statüsü, mültecilerin geri dönüş hakkı ve Bağımsız Filistin Devleti` nin sınırları konularında halen anlaşabilmiş değil. Tarafların müzakere heyetleri hemen hergün saatlerce biraraya gelip bu konuları konuşuyor da olsa henüz bir ilerleme kaydedilemedi. Bu konular çerçevesinde bir anlaşma sağlanmadan da konferansın gündemi belirlenemeyecek. Filistin tarafı bundan kısa bir süre önce eğer kendileri için öncelikli maddeler kesin olarak gündeme alınmayacak olursa konferansı boykot ederek ABD'ye gitmeyebiliceğini söylemişti. Filistin'in bu tehdidi halen masada duruyor.

XS
SM
MD
LG