Erişilebilirlik

Tezkere Meclise Sunuldu


Kuzey Irak'a sınırötesi operasyon için hükümete bir yıllık yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi TBMM'ye sunuldu. Çarşamba günü mecliste görüşülmesi ve oylanması beklenen tezkerenin kapsamı daha sonra hükümet tarafından belirlenecek.

Doğu ve Güneydoğu'da üstüste yaşanan terör olaylarının ardından PKK'ya karşı ek önlemler almayı kararlaştıran hükümet, Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyonu da bu ek önlemler arasında saymış ve operasyona dayanak olacak tezkere için hazırlıklarını yoğunlaştırmıştı. Sonunda Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan tezkere Bakanlar Kurulu'nun gündemine geldi ve meclise gönderilmek üzere altına tüm imzalar atıldı.

Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, tezkerenin hedefinin Irak değil, sadece terör örgütü PKK olduğunu vurguladı. Tezkereyi kullanmaya hiç gerek kalmamasını umduklarını belirten Çiçek, tezkerenin amacını "PKK'nın kan dökmesini önlemek" sözleriyle dile getirdi. Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını, "Hiçbir ülkenin zenginliğinde gözümüz yok" diye anlatan Çiçek, PKK'yı kastederek "İstediğimiz, bu belanın oradan defedilmesidir" sözleriyle de hükümetin terörle mücadeledeki kararlığını vurguladı. Çiçek, PKK'nın Kürt halkını temsil etmediğini, hatta önemli kimi devletlerin istihbarat birimleriyle 'içiçe çalıştığını' öne sürerek, Türkiye'nin terörle mücadelesinde zaman zaman yalnız kaldığından yakındı. Cemil Çiçek'in bu açıklamasının ardından, Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin de temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geleceği duyuruldu.

"Açık Tehdit"
Çarşamba günü TBMM'de görüşülecek tezkere metninde, Türkiye'nin 'ciddi bir terörist saldırı ve açık tehditle' karşı karşıya olduğu belirtilirken, bu tehditin Irak'ın kuzey bölgesindeki PKK varlığından kaynaklandığı belirtiliyor.

Tezkere metninde, Türkiye'nin 'dost ve kardeş' ülke Irak'ın toprak bütünlüğüne büyük önem atfettiğine dikkat çekiliyor ve Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığına son vermek için son dönemde yoğun siyasi ve diplomatik girişim ve çabalarda bulunulduğu dile getiriliyor. "Bu çabalarımızdan istenilen sonuçların alınması bugüne kadar mümkün olmamıştır" denilen metinde, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Irak'ın kuzey bölgesine gönderilmesi için hükümete Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verildiği belirtiliyor. Anayasa'nın 92. maddesi, Türkiye'nin 'meşru müdafa' için yurtdışına asker gönderebileceğini hükme bağlıyor.


"Türkiye'ye Haksızlık"
Ankara'da sınırötesi operasyon tartışmalarının, Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin Ermeni Soykırımı yasa tasarısını onaylayan kararının yarattığı rahatsızlıkla birleşmesi de dikkat çekiyor. Kararın meclis genel kuruluna gelmemesi için Ankara'ya çağrılan Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'la birlikte yapılan değerlendirmeler sürüyor.

Karara sert tepki gösteren isimlere Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de eklendi. Çiçek, Türkiye'ye 'büyük haksızlık' yapıldığını öne sürerken, iç politikada başarı elde etmek adına dostlukla, müttefiklikle, stratejik ortaklıkla bağdaştırılması zor, karar alınabildiğinden yakındı. Çiçek, Türkiye'nin Amerika'ya tepkisini ortaya koymak için devletin tüm birimlerinin çalıştığını söyledi.

XS
SM
MD
LG