Erişilebilirlik

'ABD Kendi Ayağına Kurşun Sıktı'


Türkiye, yeni haftaya ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Ermeni soykırımı iddialarını kabul eden kararının yarattığı rahatsızlıkla giriyor. Bu rahatsızlığı Amerikan yönetimine her düzeyde iletmeye çalışan Ankara, bir yandan da tasarının genel kurul gündemine gelmemesine çalışıyor. Tasarının Dışişleri Komisyonu’nda kabulünün hemen ardından değerlendirmelerde bulunmak üzere Ankara’ya çağırılan Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, bu hafta Dışişleri Bakanlığı’nda yapılacak toplantılarda Ankara’nın Amerikan yönetimine karşı bundan böyle nasıl yaklaşacağına ilişkin yeni politikaların belirlenmesine yardımcı olacak. Toplantılara Genelkurmay Başkanlığı’ndan da yetkililerin katılması, yapılan değerlendirmelerin Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık ile de özel olarak paylaşılması bekleniyor.

Türkiye’nin soykırım yasa tasarısına tepkisini dindirmek için Amerika Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman da Ankara’da temaslarda bulunuyor. Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada tasarının genel kuruldan geçmesi halinde iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağını söyledi. Bu konudaki görüşlerini, gönderdiği bir mektupla Amerikan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace’e de ilettiğini anlatan Büyükanıt, Pace’i telefonla aradığını da kaydetti.

Büyükanıt, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun kabul ettiği kararın ‘hazin ve üzüntü verici’ olduğunu belirtirken, genelkurmay başkanı olarak kendisinin siyasetçi olmadığına vurgu yaptı ve Türkiye’nin bir müttefikinin böyle davranamayacağını söyledi. Büyükanıt, “Amerika, kendi ayağına kurşun sıktı. Umarım yapılan bu hatadan dönülür. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir. Bu tür tasallutları göğüsleme gücüne de sahiptir” diye konuştu.

Tezkereye Geri Sayım

Ermeni soykırımı yasa tasarısının geleceği kadar Türkiye’nin Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyonuna dayanak yapacağı tezkere çalışmaları da Türk-Amerikan ilişkilerinin seyrinde belirleyici olacak görünüyor. Amerika’nın sınır ötesi operasyona karşı çıkan görüşlerine “Kimseden izin alacak değiliz” diye yanıt veren Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı tezkereyi Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirecek. Bakanlar Kurulu kararı olarak son şeklini alacak tezkerenin daha sonra da TBMM’de görüşülmesi bekleniyor. Tezkereye Meclis’teki CHP, MHP destek verirken, DTP ‘şiddeti körükleyeceği’ gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Sınırda Çatışma

Tezkere çalışmaları sürerken, Türkiye-Kuzey Irak sınırında da sıcak gelişmeler yaşanıyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan bir bilgi notunda, Kuzey Irak bölgesinden Türkiye sınırlarına silahlı saldırıda bulunulduğu kaydedildi. Saldırının 12 Ekim’de olduğu bilgisine yer verilen notta, “Asla kabul edilemeyecek olan bu tür saldırılara misliyle karşılık verilmiştir ve verilecektir” ifadesi yer aldı.

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel hükümetin dış ilişkiler sorumlusu Falah Bakır, PKK’ya destek sağlamadıklarını öne sürmüş, Kuzey Irak’taki peşmerge kuvvetlerinin sözcüsü Cebar Yaver ise Türkiye’nin sınır ötesi operasyon düzenleyeceğine inanmadıklarını söylemişti. Amerikan Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ise olası sınır ötesi operasyon konusunda Türkiye’ye itidal çağrısında bulunmuştu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG