Erişilebilirlik

'Türkiye'den Top Ateşi Açıldı'


Türk ordusunun Irak sınırı bölgesinde kuzey Irak'taki bir sınır köyüne top ateşi açtığı, köyde can kaybı olmadığı bildirildi.

Görgü tanıklarının ifadesine göre Cumartesi gecesi geç saatlerde açılan ateş sırasında top mermileri, Irak'ın Dahuk ilindeki bir köye düştü.

13 Türk askerinin geçen hafta Şırnak yakınında PKK teröristleri tarafından öldürülmesi üzerine Türk hükümeti, kuzey Irak'ta bir sınır-öteki operasyona girişilebileceğini belirtmişti.

Amerikan yönetiminin üst düzeydeki iki yetkilisi, Dışişleri Bakanının Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Dan Fried ile Savunna Bakanlığı Müsteşarı ve Amerika'nın eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman dün Türkiye'yi Irak'ta bir askeri operasyona girişmekten caydırmak amacıyla dün Ankara'da yetkililerle görüştü.

İki yetkili, Türkiye'nin, PKK terör saldırıları konusundaki tepkisini Irak hükümetine hatırlatma vaadinde bulundu.

Ankara hükümetinin bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, kuzey Irak'ta askeri operasyon yetkisi istemek için bir tezkere göndermesi bekleniyor.

Amerikalı yetkililer, Türkiye'deki görüşmeleri sırasında geçen hafta Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda benimsenen Ermeni soykırımı tasarısının Meclis Genel Kurulu'nden geçmemesi için çaba harcayacaklarını da söyledi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, tasarının Komisyon'da kabul edilmesi üzerine danışmalarda bulunmak üzere Ankara'ya çağrıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililer tasarının Kongre'den geçmesinin ikili ilişkilere büyük zarar vereceğini söylüyor. Bush yönetimi de tasarıya karşı çıkıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG