Erişilebilirlik

Gates: 'Rusya'yla İşbirliğine Hazırız'


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Washington'un Rusya'yla ortak tehditler konusunda işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Moksova'daki Askeri Akademi'de bir konuşma yapan Gates, son yüzyılda çıkan savaşlarda Rusya kadar zarara uğrayan ülke olmadığını söyeldi. Gates, Amerika'nın 1980'li yıllarda Sovyet ordusunun modernleşme sürecini örnek aldığını ve bu sayede 1991 yılındaki Körfez Savaşında zafere ulaştığını belirtti.

Bu arada, Savunma Bakanı Gates'le birlikte Rusya'da bulunan Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, insan hakları savunucularıyla görüştü. Rşce, Rusya'da güçlü demokratik kurumların oluşturulması için Washington'un destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

Batılı devletler, Rusya'da demokrasinin yıprandığı görüşünde.

Gates ve Rice, üst düzey Rus yetkililere temaslarını sürdürüyor. Ancak, füze savunma sistemi dahil bazı konularda Rusya'yla Amerika arasında uzlaşma sağlanamadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, füze savunma sistemi planının rafa kaldırılması gerektiğini söyledi. Washington ise, İran ve Kuzey Kore'den gelebilecek olası tehditlere karşı Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze kalkanı kurulması konusunda ısrarlı.

Ruslar, füze kalkanının kurulması için Azerbaycan'daki radar sisteminin kullanlmasını öneriyor. Ancak Savunma Bakanı Gates, Azerbaycan'daki radarın İran ve Kuzey Kore'den gelebilecek tehditlere karşı yetersiz kalacağını savunuyor.

Putin, ayrıca, Rusya'nın "Orta Menzilli Nükleer Füze Anlaşmasından" çekilebileceğini söyledi. Rusya, nükleer silaha sahip olan bütün ülkerin anlaşma kapsamına alınmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG