Erişilebilirlik

Paris'te Dünya Güvenlik Fuarı


Fransa’da düzenlenen Dünya Güvenlik Fuarı teknolojinin en son örneklerini içeren güvenlik ve savunma cihazlarıyla adeta “geleceğin karakolunun” bir modelini sergiliyor. Fuarın açılışına katılan Fransa İçişleri Bakanı Michel Alliot Marie giderek artan güvenlik sorunu karşısında Avrupa’yı ortak hareket etmeye çağırdı.

Gelişmiş teknoloji ürünü güvenlik cihazlarının sergileneceği ve “Milipol” adı verilen Dünya Güvenlik Fuarı, 44 ülkeden gelen 950 firmanın katılımıyla Paris’te başladı. İçeri girer girmez polisiye film setine girmiş gibi hissettiğiniz fuarda adeta geleceğin karakollarının bir modeli çiziliyor. Kurşun geçirmez iç çamaşırlardan, hafif hava gözetleme cihazlarına, silahlara eklenebilen flaşlardan, biometrik kontrol cihazlarına kadar ‘teknoloji harikası’ ürünler, binlerce uzman ve hükümet yetkilisinin beğenisine sunuluyor.

Fuarın açılışını yapan Fransa İçişleri Bakanı Michel Alliot Marie, Avrupa’ya yönelik tehditlerin arttığı bir dönemde Avrupa ülkelerini güvenlik konusunda işbirliği yapmaya çağırdı. Alliot-Marie, Fransa’nın Avrupa Birliği dönem başkanlığını alacağı 2008 yılında güvenlik ve savunma alanlarında işbirliğinin ön planda tutulacağını kaydetti. İçişleri Bakanı Avrupa Birliğini, Avrupa Ortak Savunma Programı’na benzer bir yöntemle, güvenlik politikası oluşturmaya davet etti.

Fuarda, 2008 yılında iç güvenlikte kullanılacak videolar ve hafif hava gözetleme cihazlarını inceleyen Alliot-Marie, helikopterden daha ucuza mal olacak bu cihazların özellikle Paris’teki büyük gösteri ve olaylarda kullanılacağını söyledi. Fransız Bakan, ülkede sivil toplum örgütleri tarafından “özgürlüğü kısıtlayıcı oldukları için eleştirilen” son model cihazların kullanımı sırasında bireysel hak ve özgürlüklere de saygı duyulması gerektiğini sözlerine ekledi. Fuarın yöneticisi Michael Wetherseed ise, küçük suçlardan dev terörizme kadar güvenlik tehditlerinin giderek arttığını dile getirdi. Wetherseed şöyle konuştu: "11 Eylül’den bu yana güvenlik konusundaki ihtiyaç ve başvuruların giderek arttığını görüyoruz. Bunu gerek fuara katılan firmaların sayısının gerekse ziyaretçilerin artmasından anlıyoruz. En önemli alıcılar ise hükümetler."

Fuarın açılışına Alliot-Marie’nin yanısıra İsrail, Burkina Faso, İsviçre ve Katar İçişleri Bakanları da katıldı. Paris’in dev Versaille Salonu’nda sergilenen Fuar, Cuma gününe kadar meraklılarına kapılarını açık tutacak.

XS
SM
MD
LG