Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Babacan İsrail'de


Ortadoğu temaslarına dün Şam’da başlayan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsrail’in, Türkiye toprakları üzerinden Suriye’ye saldırı düzenlemesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Babacan, İsrail’in 6 Eylül günü Suriye’nin kuzeyindeki bir askeri tesise saldırı düzenleyeceğini önceden bilmediklerini kaydetti.

Bazı basın kaynaklarına göre, adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer, söz konusu hava saldırısında, Suriye’deki bir nükleer tesisin veya Hizbullah’a gönderilmeye hazırlanan silahların hedef alındığını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşen Ali Babacan, Ankara’yla Şam arasında güçlü ilişkilerin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bugün de İsrail’de temaslarını sürdürüyor.

Üç gün sürecek İsrail-Filistin temaslarına önce El Aksa Camisini ziyaret ederek başlayan Dışişleri bakanı gün içinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Knesset sözcüsü Dalia İtzik ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzpi Livni ile biraraya geldi.

Günün tek basın açıklamasının gerçekleştiği Cumhurbaşkanı Şimon Peres ziyaretinde Babacan, Peres'i Cumhurbaşkanı Abdullah Gül adına Türkiye'ye davet etti.

Dışişleri Bakanı Babacan, İsrail'e gelmeden önceki durağı olan Suriye'deki ziyaretinin çok verimli geçtiğini belirterek, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve hükümetinin bölge barışı konusunda çok yapıcı bir rol oynadığını görmekten memnun olduğunu söyledi.

Gazetecilerin soruları üzerine Babacan İsrail'deki temasları sırasında, 6 Eylül'de İsrail savaş uçaklarının Suriye hava sahasındaki operasyonuyla ilgili bir açıklama beklediğini ifade ederek, ''Nasıl ve neden yapıldı bunun cevabını almayı umuyorum'' dedi.

Dışişleri Bakanı Babacan, ABD'deki Yahudi kuruluşu ADL'nin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusundaki tutum değişikliğiyle ilgili açıklamaları ve bu konuda İsrail'den bekledikleriyle ilgili bir soruya karşılık da, 1. Dünya Savaşı sırasında yaşanan trajedinin ortaya konulması için Türkiye'nin araştırmacılara arşivlerini açtığını, ancak Ermenistan tarafının bunu henüz yapmadığını belirtti.

Türkiye`nin bu konuda tarihçilerden oluşan ortak bir komisyonun kurulmasını istediğini kaydeden Babacan, ''Ortak komisyon çalışsın ortaya ne koyarsa biz bunu kabule hazırız'' dedi.

Babacan ayrıca ADL'nin açıklamalarının çok riskli bir durum yarattığını belirterek, bu açıklamalar ve sonuçlarının Türkiye'nin Washington'ın yanı sıra İsrail ile ilişkilerini de kötüleştirebileceği uyarısında bulundu.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres'de aynı soruya karşılık, ADL'nin bağımsız bir kuruluş olduğu görüşünü tekrarladı. Peres, İsrail'in konunun politikacılar yerine tarihçilerle çözümlenmesinden yana olduğunu belirterek, ''Bizim görüşümüz değişmedi'' dedi.

Dışişleri Bakanı Babacan buradaki ziyareti kapsamında bugünde İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Ana muhalefet partisi lideri Benyamin Netanyahu ile biraraya geliyor.

Babacan öğleden sonra Filistin tarafına geçerek yönetim lideri Mahmud Abbas ile görüşecek.

XS
SM
MD
LG