Erişilebilirlik

Burmalı Eylemcilere Destek


Burma'daki cuntanın demokrasi yanlısı göstericilere karşı şiddet kullanması yurtdışında da protesto ediliyor.

Londra'da Burmalı eylemcilerle görüşen İngiltere Başbakanı Gordon Brown, şiddet olaylarına son verilmesi için uluslararası çabalara destek vereceğini söyledi. Brown ayrıca Burma'nın askeri yönetimine karşı yeni yaptırımlar uygulanmasını istedi.

Londra'da, yaklaşık 1500 kişinin katıldığı protesto gösterileri yapıldı.

Bu arada, New York'ta Birleşmiş Milletler binası önünde yapılan gösteride, Burma'da yaşanan olaylara son vermek için Çin hükümetinden destek istendi.

Öte yandan, Sydney, Melbourne, Kuala Lumpur ve Bangkok gibi kentlerde gösteriler düzenlendi. Uluslararası Af Örgütü, İngiltere, Belçika, Moğolistan, İsveç ve Amerika gibi ülkelerde gösteri düzenlenmesini planlıyor. Göstericiler, Burma'daki demokrasi yanlısı eylemcilere karşı şiddet kullanılmasına son verilmesini ve tutuklanan protestocuların serbest bırakılmasını istedi.

Dün akşam bir bildiri yayınlayan Uluslararası Af Örgütü, göstericilere karşı şiddet kullanılmasını kınadı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin derhal ambargo kararı almasını istedi.

Dün geç saatlerde, Amerika, İngiltere ve Fransa tarafından hazırlanan bir bildiri Güvenlik Konseyi üyelerine gönderildi. Bildiride, Burma'daki askeri cunta kınanıyor ve muhalefetle diyalog kurulması çağrısında bulunuluyor.

Söz konusu belge bağlayıcı nitelik taşımıyor ve kabul edilmesi için Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin onayı gerekiyor.

Bu arada, Amerika'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, Washington'un Burma'daki cuntaya yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarı hazırlayacağını açıkladı.

Ancak Çin, Burma'ya yaptırım uygulanmasına karşı çıkıyor. Güneydoğu Asya Devletleri Örgütü'nün Başkanlığını yürüten Singapur Başbakanı, Burma'ya yaptırım uygulanmasının verimli olmayacağı görüşünde.

Bu arada, Burma'dan kaçan keşişler, gösterilere katılmak üzere ülkelerine dönüyor. Tayland sınırında bekleyen keşişler, Amerika'nın Sesi Radyosuna yaptıkları açıklamada, değişimin ancak içeriden olabileceğini söylüyor.

Öte yandan, Burma devlet yayın organları, 109 kişinin dışında, tutuklanan bütün keşişlerin serbest bırakıldığını ileri sürdü. Perşembe günü yayınlanan bir rapora göre Burma'da geçen hafta en az 2000 tutuklandı.

XS
SM
MD
LG