Erişilebilirlik

Kouchner Ankara Temaslarını Tamamladı


Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner Ankara’da, Türkiye ile tarihi bağların ötesinde duygusal bağları olduğunu belirtirken, bu bağların iki ülkenin gelecekte ‘kardeşçe’ çalışmasını sağlayacağını söyledi. Kouchner, Türkiye’yi ‘önemli bir ortak’ olarak gördüklerini, iki ülke arasında zaman zaman yaşanan görüş ayrılıklarının bu ortaklığını bozamayacağını dile getirdi.

Türkiye’nin AB üyelik sürecini canlandırmaya çalıştığı bir dönemde Ankara’ya gelen Fransız Bakan Kouchner, Türkiye’yi ‘dost ve kardeş ülke’ olarak nitelese de, Türkiye’nin AB üyelik sürecine destek veren hiçbir açıklama yapmadı. Kouchner, bir günden az kaldığı Ankara’da sırasıyla Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.

Babacan’la görüşmesinde Türkiye’nin AB üyeliği, Ermeni soykırım iddiaları ve terörle mücadele konuları üzerinde duran Kouchner’in, Babacan’a Türkiye’nin AB ile ilişkilerini geliştirmesine karşı çıkmadıklarını ancak Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Fransa’nın pozisyonunu değiştirmediğini anlattığı öğrenildi. Kouchner’in, ‘pozisyon değiştirmeyen’ açıklamalarının Türk tarafını tatmin etmediği iki bakanın düzenledikleri ortak basın toplantısına da yansıdı. Basın toplantısında Türkiye’nin tam üyelik hedefini ve Türkiye’ye AB tarafından verilen taahhütlerin yerine getirilmesine ilişkin beklentiyi Kouchner’e ilettiğini söyleyen Babacan, Türkiye’nin AB üyeliğinin, Fransa’nın iç politika sorunları ile gölgelenmesini istemediklerini dile getirdi.

Ziyaretini, iki ülke ilişkilerinin geleceği için ‘önemli bir başlangıç’ olarak niteleyen Kouchner ise Fransa’nın Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkışına gönderme yaparak iki ülke arasıda zaman zaman olumsuzluklar olabileceğini ancak dostların herzaman sorunları diyalogla çözeceğini söyledi. Kouchner, 2009’un Fransa’da ‘Türkiye yılı’ olacağını belirtirken, bu tarihe kadar iki ülke arasında sivil, ekonomi ve askeri alanda ilerlemeler görüleceğine inandığını dile getirdi.

Kouchner, Fransız parlamentosunda kabul edilen Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili tasarının iki ülke ilişkilerini gölgelemeyeceğini öne sürdü. Babacan’la yaptıkları başbaşa görüşmede de bu konu üzerinde duran Kouchner’in Babacan’a, Ermeni soykırımı meselesi için kaygılanmanın gereksiz olduğu mesajı verdiği belirtildi.

Babacan’a, Fransa’nın da PKK’yı ‘terör örgütü’ olarak gördüğünü söyleyen Kouchner, PKK’nın Avrupa’daki 2. kasası olarak bilinen Nedim Sever’in polisin elinden kaçışının da tedbirsizlikten kaynaklandığını, bu sorunun giderileceğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG