Erişilebilirlik

Airbus Üreticisine Yolsuzluk Suçlaması


Fransa’da, Airbus uçaklarını yapan Avrupa Havacılık ve Savunma Şirketi EADS’in yönetici ve hissedarlarının, şirketin kötü durumunu kamuoyuna açıklamadan önce hisselerini, ellerinden çıkararak 90 milyon Euro haksız kazanç sağladıkları ortaya çıktı. Fransız Borsa Rekabet Kurulu, bu operasyondan dönemin Maliye Bakanı Thierry Breton’un da haberdar edildiğini belirterek, yolsuzluk dosyasını yargıya sevketti.
Uzun süredir Clearstream yolsuzluk haberleri ile çalkalanan Fransa’da bu sefer de Fransızlar, Airbus uçaklarını yapan ve bir süre önce iflasın eşiğine gelen EADS firmasında yapılan yolsuzluk skandalı ile uyandılar. Le Figaro Gazetesi’nin manşetten duyurduğu ve büyük firmalar ve hatta devletin de içinde olduğu iddia edilen haber, Fransa’nın gündemine oturdu.

Borsa polisi olarak da bilinen Fransız Borsa Rekabet Kurulu (AMF- Autorité des Marchés Financiers), Kasım 2005- Mart 2006 tarihleri arasında, aralarında Fransa’nın en büyük grupları Lagardere ve Daimler-Chrysler gibi isimlerin de bulunduğu 1200 hissedarın, EADS’in zorluk içinde olduğu kamuoyuna açıklanmadan önce elindeki hisseleri çıkardıklarını ortaya çıkardı. Rekabet Kurulu’nun, Paris yargısına devrettiği dosyaya göre, Kasım 2005- Mart 2006 tarihleri arasında önceden haber alan 21 yönetici hissedar, EADS’e ait 10 milyondan fazla hisseyi elinden çıkararak değerinden 90 milyon Euro fazlasına satarak, 90 milyonu ceplerine indirdiler. Hisselerini satan bin 200 kişiden, hisseleri hızla ellerinden çıkaran 21 EADS ve Airbus yöneticisine yoğunlaşarak araştırmasını sürdüren Rekabet Kurulu, 21 yöneticiden 14’ünün daha önce hiçbir hisse satışı yapmazken birden satışa geçmelerinden şüphelenerek araştırmaya başladı. Daimler Chrysler ve Lagardere de yüzde 15’lik hisselerini bu tarihlerde elden çıkardılar.

Rekabet Kurulu ayrıca dönemin ekonomiden sorumlu bakanı Thierry Breton’un bir toplantı sırasında gönderilen notla konudan haberdar edildiği ve bilgisi olmasına rağmen bu satışlara izin verdiğini tespit etti. Olayı değerlendiren Fransa’nın Avrupa’dan Sorumlu Bakanı Jean Pierre Jouyet, Avrupa ortaklığı ile kurulan ve Airbus uçaklarını üreten firmanın yönetiminin ve dönemin Maliye Bakanı’nın bilgisi dahilinde yapıldığı iddialarının doğrulanması durumunda bunun çok ciddi bir suç oluşturacağını dile getirdi. Muhalefet partileri soruşturma komisyonu kurulması çağrısında bulunurken, iktidar partisi Halk Hareketi Birliği, dosyanın yargıya sevkedildiğini, soruşturmayı sürdürecek olan yargının, politikadan daha güçlü araçlara sahip olduğunu belirterek, komisyon kurulmasına gerek olmadığını savundu.

A 380 ve A 350 uzun kargo uçaklarının yapımını zamanında tamamlayamayan Airbus firması 2005 Haziran ayından itibaren büyük bir krize girmiş, krizden çıkış için üç aşamalı ve orta vadeli bir plan uygulamaya konmuştu.

XS
SM
MD
LG