Erişilebilirlik

2 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times gelecek yıl devlet başkanlığı görev süresi dolacak olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in parlamento seçimlerine girme kararını, siyasi bir hile olarak yorumluyor. Gazete, Putin’in bu girişiminin güçlü, modern ve saygın bir Rusya yaratma hedefiyle çeliştiğini vurguluyor:

"Umarız, Putin bu yaklaşımı tekrar gözden geçirir. Eğer parlamento seçimlerine girerse, tecrübesini ve yeteneklerini yeni nesil siyasetçilerle paylaşmayı tercih edebilir, ancak Putin’in bununla yetineceğinden kuşkuluyuz. Eğer Putin’in tek amacı iktidarı elinde tutmaksa, kurumların değil, kişilerin önemli olduğu yönündeki anlayışa sahip olduğunu göstermiş olacaktır. Rusya, böyle bir anlayışla çok uzun yıllar boyunca yönetildi ve bugün ihtiyaç duyduğu şey bu anlayış değil."

Washington Post Irak’ta görev yapan özel güvenlik elemanlarının işledikleri suçlar nedeniyle yargı önünde hesap vermesi ve daha sıkı biçimde denetlenmesi gerektiğini savunuyor. Ancak gazete, Irak ve Afganistan’da kısa vadede, özel şirketlerden vazgeçilemeyeceğini vurguluyor:

"Amerikan ordusu bir çok özel görevi yerine getirecek personelden yoksun durumdadır ve özel koruma da bu görevlerden birisidir. Irak’ta özel şirketlere bağlı olarak 130 bin kişi çalışıyor ve bunların 30 bini güvenlik görevlisi. Amerikan ordusunun onlar olmadan görevini yapması imkansızdır. Bir süre daha Blackwater ve diğer güvenlik şirketlerinin Amerikalı diplomatları ve üst düzey yöneticileri korumaya devam etmesi, bir gerekliliktir. Ancak asıl mesele, onların da Amerikan askerlerinin tabi olduğu kurallara uymasını sağlamak ve bu kuralları çiğnediklerinde hesap sormaktır."

Boston Globe Amerikan ordusunda genelkurmay başkanlarının değişmesinin, ulusal güvenlikle ilgili kararları etkilemeyen sıradan bir nöbet değişimi olduğunu yazıyor. Bununla birlikte, Oramiral Michael Mullen’in genelkurmay başkanlığına gelmesinin farklı olduğunu belirten gazete, Başkan Bush’un Orgeneral Peter Pace’i yeniden aynı göreve getirmemesini, Irak’taki başarısızlığa bağlıyor:

"Eğer Bush ve Rumsfeld, Vietnam tarzı bataklıklara saplanmaya uzun süre direnen eski dışişleri bakanı Colin Powell’ı dinlemiş olsaydılar, Amerikan askerlerini Irak’taki isyancılara karşı sonu belirsiz bir mücadeleye sokmazlardı. Şimdi Amerika, Irak’ı yeterince asker göndermeden ve bir çıkış stratejisi belirlemeden işgal etmenin faturasını ödüyor. Oramiral Mullen, Senatodaki oturumlar sırasında Irak savaşının Amerikan ordusunu fazlasıyla sıkıntıya soktuğunu ve olası bir yeni krize müdahale kapasitesini azalttığını söyledi. Şimdi Mullen’ın görevi, yönetimin, örneğin İran gibi yeni bir kriz yaratmasına karşı çıkmaktır."

Los Angeles Times Sudan’ın Darfur bölgesinde barış gücü olarak görev yapan Afrika Birliği askerlerine yönelik saldırılara dikkat çekiyor. Gazete, bu saldırıların, Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında kurulacak barış gücüne katılımı azaltacağı yorumunda bulunuyor:

"Ekim’de Sudan hükümeti ve farklı isyancı gruplar arasında yapılacak barış zirvesi öncesinde şiddet giderek tıranıyor. Bütün taraflar, pazarlık masasına ellerini güçlendirerek oturmak istiyor. Ancak şiddetin tırmanması, daha kötü bir zamana denk gelemezdi. Sayısı ve teçhizatı yetersiz olan Afrika Birliği, gelecek yılın başlarında yerini 26 bin kişilik bir Birleşmiş Milletler gücüne bırakacak. Bu güce asker bulmak zaten zor bir görevdi, şimdiyse daha da zorlaşmış durumda."

XS
SM
MD
LG